Solceller – Här är allt du behöver veta!

Solceller, solcellsanläggningar eller solcellskraftverk. Företeelsen har många namn, vilket säger en hel del om hur mycket just solenergi och solcellsbidrag har vuxit i popularitet den senaste tiden.

Här ger vi på dig allt du behöver veta om just solceller.

En investering i solceller är mycket bra

Återbetalningstiden på en solcellsanläggning ligger ofta omkring eller lite över 10 år. Det vill säga, efter 10 år så har produktionen av solel varit så pass stor att investeringen i anläggningen betalat av sig i producerad el.

Det här motsvarar en avkastning på 10%, vilket i princip är omöjligt att hitta någon annanstans, oavsett om det är på börsen eller via andra seriösa investeringsalternativ.

Låg ränta på solcellslån

Noterbart är att man inte behöver betala anläggningen kontant för att det ska bli lönsamt.

Att betala solcellsanläggningen med ett lån som har under 2% ränta samtidigt som anläggningen har omkring 10% avkastning gör det mycket lönsamt även med denna modell.

Statligt bidrag gör att investera i solceller blir lönsamt

Solcellsanläggningarna kan köpas med statligt bidrag på 20 procent, vilket gör att det just nu är en av de mest lönsamma investeringsformerna som finns. Bankerna har dessutom börjat erbjuda mycket fördelaktiga lån för investeringar i solceller.

Enskilda banker erbjuder särskilda solcellslån med en ränta på en bra bit under 2% och alla banker erbjuder möjlighet att baka in en investering i solceller i det befintliga huslånet.

Det finns också en skattereduktion på solceller som gör att man får ett statligt bidrag på 60 öre per kilowattimme (kwh) som inte används. Detta är mycket viktigt under sommarhalvåret då nästan all producerad el inte används.

Ovanpå dessa 60 öre får man betalt från sitt elhandelsbolag för den el man överproducerar. Här är det viktigt att jämföra olika elbolag för att få den bästa möjliga dealen.

Ofta erbjuder olika elbolag en extra summa på uppemot 50 öre per överproducerad kwh under det första året så det kan vara klokt att byta elbolag ofta.

Miljöaspekten måste beaktas

Förutom att solceller är en fantastisk investering ekonomiskt är det förstås också en mycket bra investering i miljön, något som Energimyndigheten gärna lyfter fram.

Att använda solen som källa till energi är oslagbart ur miljösynvinkel och även om vind och vatten också betraktas som gröna alternativ så kan solel inte besegras ur miljöperspektiv.

Solceller i söderläge kan höja lönsamheten

Den främsta faktor för hur lönsam investeringen i solceller blir är placeringen. Nyckeln här är att taket eller marken som man sätter solcellerna på ska vara så skuggfri som möjligt och helst vara mer åt söder än åt norr.

Att sätta solceller åt norr är ingen bra idé då solen inte når dessa under tillräckligt stor del av dagen. Öst och framför allt väst är goda väderstreck för solceller, men det är svårt att frångå att söder är det överlägsna väderstrecket.

Ett perfekt söderläge och avkastningen blir klart bättre än om taket eller marken där solcellerna placeras legat åt något annat väderstreck.

Solceller säljs framför allt i paket

Det går att plocka ihop sina egna paket av solceller men man ska vara medveten om att det då krävs en hel del kunskap. Det är inte bara att välja den bästa sorten av paneler utan panelerna ska passa ihop med rätt sorts växelriktare, det ska vara rätt sorts fästen, rätt sorts kablar. Kort sagt, all solcellsutrustning är inte kompatibel med varandra.

99% av alla solcellsanläggningar säljs som paket. Det vill säga, ett solcellsföretag skräddarsyr en anläggning och ett paket för att passa perfekt för kunden. Allt ingår i paketet och anläggningen säljs alltid i princip nyckelfärdig. Det enda som oftast står utanför installatören, det vill säga solcellsföretaget, är det byte av elmätare som nästan alltid måste göras.

Den gamla generationen elmätare i Sveriges hem klarar bara av att se hur mycket el som strömmar genom ledningarna. Den klarar däremot inte av att så om elen går in eller ut. Det vill säga, om man sätter igång sin solcellsanläggning innan elmätaren är bytt kan man förvänta sig en saftig elräkning då både den använda elen och den överproducerade elen kommer bokföras som inköpt el. 

Mätarbytet görs alltid av nätägaren och ska ske inom ett par veckor från det att anläggningen anmälts som färdig av installatören. Väntetider kan dock förekomma och det kan ofta vara en bra idé att själv ringa upp nätägaren. De jobbigaste kunderna är ofta de som får sina elmätare utbytta först.

Vill man vara riktigt säker på att få igång sin solcellsanläggning snabbt ska man emellertid göra sina solceller av samma företag som äger ens elnät. Vattenfall som äger majoriteten av landets elnät erbjuder exempelvis solceller till privatkunder. 

Ikea säljer solceller

När Ikea i september 2019 började sälja solceller trodde många att möbelföretaget snabbt skulle bli branschledande och äta upp alla mindre aktörer.

Så har det emellertid inte blivit. Ännu i alla fall. Ikea agerar som det är nu egentligen bara mellanhand åt ett stort solcellsföretag, Svea Solar som är de som levererar och monterar solcellerna som Ikea säljer.

För att Ikea ska bli branschledande krävs det nog att de tar över verksamheten själva som de gör med allt annat i sitt sortiment. Deras försäljning av solceller får än så länge ses som lite av en testballong. De är sällan konkurrenskraftiga prismässigt.

Vill du veta mer om solceller och få hjälp att komma vidare?

Du kan enkelt kontakta oss genom att mejla till info@onlineguiden.se så hjälper vi dig att hitta en bra leverantör och installatör av solceller.

Hur fungerar solceller?

Det är faktiskt inte solens strålar som producerar energin i solcellerna utan det är ljuset. En solcellsanläggning producerar alltså el även när det är molnigt. Det enda som krävs är att det är ljust.

Men med det sagt så är det så klart bäst om solen skiner, men även molniga dagar, framför allt under sommarhalvåret, produceras gott om solel via solceller. Det här är ju inte minst viktigt för oss som är vana vid svenska somrar där vädret minst sagt kan variera.

Grunden är alltså ljuset, vilket gör att solceller producerar överlägset med el under sommaren, men också bra under vår och höst. På vintern är de igång, men produktionen är mindre.

Batterier

Ett område som är under snabb utveckling är batteri-segmentet. Nästan alla solcellsanläggningar som säljs gör det utan batteri. Det medför att den el man producerar som inte används måste säljas till ett elhandelsbolag. Det är sällan lika lönsamt att sälja elen som det är att använda den själv. Med ett batteri kan man lagra den el man producerar på dagen när det är ljust och sen använda den på kvällen när man inte har någon egen produktion.

Bidragen på batterier till solceller är ännu mer gynnsamma än vad bidragen till solcellsanläggningarna är. Hela 60% av hela fakturan kan man få för inköp och installation av ett batteri. 

Problemet är dock att batterierna än så länge ändå är så pass dyra, och klarar av att lagra så pass lite el, att det sällan är ekonomiskt försvarbart att installera ett batteri till en normal solcellsanläggning. Batterier används än så länge främst till anläggningar som sitter på hus som inte är anslutna till elnätet och därmed inte kan sälja den överproducerade elen, så kallade off grid-anläggningar. 

Solceller 12v

Solceller för båtar, husvagnar och husbilar blir mer och mer populära. Med solceller öppnas en helt ny möjlighet att få el i dessa typer av fordon även när man inte befinner sig i anslutning till ett elnät. 

Vid gynnsamt väder kan en enda solpanel på taket på husbilen, husvagnen eller båten ladda ett batteri som sen räcker för att sköta de elektriska apparaterna tills solen går upp nästa dag. Det finns också batterier som är bra nog för att klara flera dagars drift vid icke gynnsamt väder.

Använder man elen från sina solceller själv?

Det enkla svaret är Ja. Har man solceller på taket som producerar el använder man just den elen själv. Systemet är uppbyggt som så att elen som produceras på taket först går till ens egna uttag. Har man maskiner i huset igång samtidigt som man producerar egen el så används elen alltså till dessa maskiner.

I det fall man producerar mer el via sina solceller än vad man förbrukar så går elen till närmaste användare på elnätet.

Hur stor anläggning ska man välja?

När det gäller val av storlek på anläggningen är det i sammanhanget bra att veta att om man vill ta del av den statliga skattereduktionen på 60 öre per kwh så får man inte producera mer än det man använder över ett kalenderår.

Det vill säga, om man använder 15 000 kwh per år vilket är ganska normalt för en villa så får man inte producera mer än så. Gör man det är man inte berättigad 60-öringen och investeringen försämras därmed kraftigt.

Man ska däremot inte heller ha en för liten anläggning. Att producera precis så mycket som man gör av med är det optimala. Det är därmed en bra idé att titta på sin elräkning innan man börjar fundera på att köpa solceller för att se hur mycket man göra av med.

Det är helt enkelt inte alltid man får plats med en anläggning stor nog för att producera så mycket på sitt tak, särskilt inte om man använder el för uppvärmning. Det är emellertid just det man ska eftersträva, att ha en lika stor anläggning som det man gör av med över ett år.

Gillar du att snickra och bygga hemma på tomten? Ta då en titt på vår lista över vanliga verktyg varje hemmafixare måste ha.

Optimerare eller inte?

En sak som är mycket viktig att ta ställning till som konsument är huruvida optimerare till panelerna ska användas eller inte. 

Enkelt uttryckt är optimerarna en liten dator som gör att solpanelerna hela tiden producerar maximalt efter förutsättningarna. Om en del av en panel är skuggad eller om den är extremt smutsig gör optimeraren att denna panel ändå presterar optimalt medan panelen utan optimerare riskerar att påverka panelerna bredvid negativt då panelerna är seriekopplade.

I solpanelernas ungdom var optimerarna mycket viktiga då lite smuts på en enda panel riskerna att sänka produktionen på samtliga paneler till en klart lägre nivå. Dagens paneler är dock klart smartare än så och om man vet att platsen där solcellerna ska sitta inte är skuggad under någon större del av dagen ska man starkt överväga att begära en anläggning utan optimerare. Optimerarna är nämligen mycket dyra.

Optimerare kostar ofta två tredjedelar av vad panelerna gör, och att panelerna skulle prestera 66% bättre med optimerare, det händer sällan annat än om förutsättningarna är mycket dåliga. Kontrollera alltid med säljaren om optimerarna kan strykas från offerten. Det kan spara massor av tusenlappar.

Att köpa solceller

Trots att det kan kännas som ett stort beslut att köpa solceller är det faktiskt inte alls så. Låt oss ta en titt på hur det går till och reda ut begreppen!

Behöver man vara en entusiast för att äga solceller?

Det finns kanske en bild av att man måste kunna mycket och vara väldigt intresserad för att köpa och äga solceller. Ingenting kunde vara mindre korrekt.

Det kan visserligen vara positivt att tycka om pengar då det kan vara tillfredsställande att dagligen kontrollera den medföljande appen hur mycket man tjänat under dagen, men när det gäller skötseln av anläggningen så är denna noll och intet.

Solcellerna sköter sig själva. Man behöver inte tvätta dem, det krävs inget underhåll, och om något går sönder är det bara att höra av sig till företaget man köpt av. Deras garantier är ofta mycket generösa och det är sällan några komplicerade saker som behöver åtgärdas.

En laddbox till en solcellsanläggning kan vara en mycket bra idé

Elbilsbranschen växer så det knakar och om bara 10 år förväntas det enbart säljas elbilar. Oavsett om man äger en elbil idag eller inte kan det vara klokt att passa på att installera en laddbox som behövs för att kunna ladda en bil.

Det finns fortfarande bidrag att hämta på laddboxar. Halva kostnaden upp till 10 000 kronor betalar av staten. Det vill säga, kostar laddboxen 20 000 kronor behöver man bara betala 10 000 kronor. Det finns numera dock mycket billigare alternativ än så, och en box behöver numera inte kosta mer än 5000 kronor inklusive installation, innan bidraget dragits bort.

Hur lång hållbarhet har solceller?

De flesta företag som säljer solceller ger 25 års effektgaranti på panelerna. Det vill säga, de ska generera el i 25 år.

Effektgarantin på 25 år är emellertid troligen i underkant.

Många undersökningar visar att mycket talar för att dagens solpaneler kommer producera el i uppemot 40 år.

Hur jämför man offerter på solceller?

Nästan alla företag som säljer och installerar solceller erbjuder gratis offerter. Det kan med andra ord vara en bra idé att kontakta flera företag och sen jämföra offerterna.

Ett enkelt sätt att jämföra offerterna är att räkna ut priset per kwh. 

Om företaget erbjuder en anläggning som förväntas producera 15 000 kwh per år för 200 000 kronor exempelvis, så blir priset per kwh 13,3 kronor. Om någon annan erbjuder 14 000 kwh för 190 000 kronor blir det 13,5 kronor per kwh.

Hur räknar man då?

Enkelt. Det är priset delat på produktionen. Exempelvis 200 000 kr delat på 15 000 kr är lika med 13,3.

Hur mycket bör en anläggning kosta?

Därom tvista de lärda.

Man kan ha som en tumregel att alla anläggningar kostar mellan 10 och 20 kronor per kwh. Det som avgör hur dyr en anläggning blir är många faktorer som hur stor den är, hur enkel den är att installera och vilket väderstreck taket eller marken har. Givetvis också vilket material som används.

De viktiga faktorerna dock: Hur mycket produceras och hur mycket kostar det? Räknar man på dessa parametrar kan man i stort sett inte bli bortdribblad.

Vill du veta mer om solceller och få hjälp att komma vidare?

Du kan enkelt kontakta oss genom att mejla till info@onlineguiden.se så hjälper vi dig att hitta en bra leverantör och installatör av solceller.