Internetdela från iPhone till dator [Enkel guide]

Du kan dela internetuppkoppling från en iPhone till en vanlig dator genom några enkla knapptryck. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du ska göra för att internetdela.

Om du inte har tillgång till en nätverkskabel eller ett trådlöst nätverk är internetdelning ett bra sätt att koppla upp sig på.

Att internetdela går ut på att dela mobildata från telefonens abonnemang till datorns surf. Enkelt uttryck så blir din iPhone en typ av ”bärbart modem”.

Så här ska du göra för att internetdela från iPhone

  1. Lås upp skärmsläckaren på din telefon
  2. Klicka på appen Inställningar (grått kugghjul)
  3. Välj Internetdelning i menyn
  4. Tryck på knappen/reglaget Internetdelning så att den blir grön

Beroende på dina inställningar i telefonen kommer nu en pop-up-ruta med olika val.

Om du har Wi-Fi och Bluetooth avstängt står det:

Internetdelning kommer endast att vara tillgängligt via USB. Vill du aktivera Internetdelning via Wi-Fi och Bluetooth också?

Exempel på meddelande i iPhone vid internetdelning.

Dina alternativ är i detta fall Slå på Wi-Fi och Bluetooth eller USB.

Om du väljer Slå på Wi-Fi och Bluetooth kommer de båda funktionerna att gå igång. Du kan då dela internet från din telefon till datorn utan att använda en sladd.

Om du väljer USB kommer ingenting särskilt att hända. Du måste då ansluta telefonen till din dator med en USB-kabel för att kunna internetdela från din iPhone.

OBS! Om du INTE ser alternativet för Internetdelning måste du kontakta din teleoperatör för att se att du kan använda funktionen med det abonnemang du har.

Att tänka på vid internetdelning

Här är några saker att tänka på vid internetdelning från iPhone till dator:

  • Din dator drar mer mobildata än vad din telefon gör. Om du surfar, stramar eller laddar ner dokument kan mobildatan ta slut snabbare än vanligt.
  • Trådlös internetdelning gör att din telefons batteri tar slut fortare. Telefonen lägger kraft på att skicka mobildata via Wi-Fi- och/eller Bluetooth-signaler.
  • Om du internetdelar med USB-kabel laddas din telefon. Om datorn inte har sin strömkabel i kan datorns batteri ladda ur snabbare.
  • Vara uppmärksam så att din telefon inte synkroniserar med någon annans dator. Om den gör det kan kontakter, anteckningar, appar och musik kopieras från din telefon till datorn.

Många tror att internetdelning gör att nätet blir långsamt, men det är inte sant. Om du har ett mobilabonnemang med 4G-uppkoppling kan du till exempel bjuda in till ett möte i Zoom eller ansluta till ett Teams-möte.