Vilka vanliga verktyg ”måste” man egentligen ha hemma? Låt oss gräva djupt i verktygslådan för att lista allt en hemmafixare, snickare eller husägare kan tänkas behöva.
Vi på Onlineguiden har kort sagt slagit våra kloka huvuden ihop för att skapa den kompletta listan över vanliga verktyg.
Kanske har du precis köpt ett hur och ska inreda garaget? Kanske är du på jakt efter en present till en typisk hemmasnickrare?
Lista på 10 vanliga verktyg
- Skruvmejsel (eller set)
- Tumstock
- Hammare
- Silvertejp (gaffatejp, vävtejp)
- Ficklampa
- Kniv
- Tång (set av tänger)
- Ringnyckelsats (inkl. spärrnyckel)
- Justerbar skiftnyckel
- Fogsvans
Scrolla vidare för att läsa mer om respektive verktyg på listan.
Det är bara att fylla upp verkstadsboden! Att köpa verktyg på nätet är både smidigt och går snabbt.
Kom också ihåg att verktyg kan vara en bra present eller julklapp.
Och har du fullt i verktygslådan kan du alltid titta till våra vänner på Grillfakta och deras heltäckande guider för att välja bästa kolgrill, bästa gasolgrill, bästa rökgrill eller bästa pelletsgrill.
Lista på vanliga verktyg till garage eller hemmaverkstad
Skruvmejsel (eller set)
En husägare utan skruvmejsel har mer än en (1) skruv lös.
Du känner säkert till att skruvmejslar finns som både med raka blad och som kryssmejslar.
Vad du kanske inte noterat är att det också finns olika typer av kryssmejslar, det vill säga optimerade för olika antal ”stjärnor” i skruvens huvud.
Normalt sett räcker det bra med en stjärnmejsel som har ett enkelt kryss (fyra kanter), men för säkerhets skull kan det vara bra att ha flera varianter hemma.
Ska man köpa en dyr eller billig skruvmejsel då? Inte kan det väl vara så stor skillnad, tänker du?
Och jo, visst finns det billiga varianter av mejslar som duger helt okej, men vi kan inte rakryggat rekommendera att köpa verktyg på Ö&B eller i matbutikers kontorsavdelningar.
Kvaliteten kommer löna sig, speciellt om du väljer bort de allra billigaste modellerna.
En billig skruvmejsel riskerar dels att snabbt bli oerhört obekväm.
Handtaget, som på ett billigt verktyg ofta är gjort av hård plast snarare än gummi, blir vasst i handen när du ska dra åt någonting ordentligt.
I andra änden av skruvmejsel visar sig kvaliteten i hur spetsen reagerar mot riktigt hård metall.
Vissa skruvar har skarpa huvuden med spår som är hårdare än vad mejseln är, vilket gör att framförallt kryssmejslar riskerar att bli allt för runda.
Säkrast för att alltid ha tillgång till bra skruvmejslar är att köpa ett kvalitativt set.
Det finns även varianter där mejselns spets är utbytbar, vilket kan vara praktiskt för den som inte har plats för att förvara en hel uppsättning mejslar.
Tumstock
En tumstock måste väl nästan vara ett av de allra mest klassiska verktygen man kan ha i en verktygslåda?
Få attiraljer är så förknippade med att vara hemmasnickrare som att gå runt med en riktigt kraftig blyertspenna bakom örat och en tumstock i bakfickan.
Vi har inte så mycket att säga om tumstocken egentligen, mer än att den bör finnas på varje hemmafixares arbetsbänk.
Men visst, vill du vara lite ”wild and crazy” tar du ett måttband i metall eller en sån där modern mätmackapär förstås.
>> Gå till tumstockar hos Verktygsproffsen
Hammare
”Huvudet på skaft” är säkert ett begrepp du hört och det kommer mycket riktigt från hammaren.
Förr i tiden, och då pratar vi för hundratals år sedan, var hammaren faktiskt lika mycket ett vapen som ett arbetsverktyg.
Lyckligtvis har fokus skiftat sedan dess och hammaren är troligen det allra mest klassiska verktyget av dem alla.
När du väljer hammare finns det egentligen fyra saker du ska vara extra noga med att jämföra och fundera över:
- Huvud
- Handtag
- Längd
- Vikt
Ett stort huvud gör det lättare att träffa rätt, men det gör också att hammaren kan kännas klumpig och det kan bli svårt att komma åt trånga utrymmen.
Gällande hammarens huvud ska du också fundera över om du vill ha en klyka på baksidan för att kunna dra ut spikar och dylikt.
Handtaget kan vara fast i ett (1) material eller variera mellan flera olika.
Exempel på det senare är handtag med gummibeläggning som ger ökad komfort och kan ge ett fastare grepp i till exempel regn.
De flesta hammare tillverkas i standardutformning, men vill du ta ditt snickrande till nästa nivå ska du hitta en tjocklek som passar din hand och din slagteknik.
Hammarens längd har betydelse i och med att den hjälper dig att öka slagkraften.
En lång hammare ger mer kraft, men är också svårare att manövrera. Jämför till exempel med en slägga som kan ses som en väldigt lång hammare, där även huvudet är relativt stort.
Tumregel: Ju större spikar och spikhuvuden du ska slå på, desto längre hammare kan du välja.
Sist, men absolut inte minst, är hammarens vikt.
Som hemmasnickare är det lätt ta på sig större och större projekt, vilket kan göra att till exempel spikande blir i det närmaste en heltidssyssla.
Att då ha en för tung hammare till förhållandevis ”enkelt” och detaljerat snickeri kan göra att du sliter onödigt mycket på arm och axel.
Använd med andra ord inte en för tung hammare, men förstås inte en för lätt heller.
Tänk att det går att krångla till valet av en enkel hammare.
>> Gå till hammare hos Verktygsproffsen
Silvertejp (gaffatejp, vävtejp)
Inget hem är komplett utan en rejäl rulle silvertejp.
Tejpen är extremt hållfast och har sitt namn av den silveraktiga färgen, men egentligen säger namnet ”vävtejp” egentligen mer om hur tejpen är uppbyggd.
Silvertejp består av tvinnade fibrer och lager av klister, vilket tillsammans med en ytlig plastblandning (den silverfärgade ovansidan) blir ordentligt hållfast.
Det finns faktiskt en hel del olika sorters silvertejp, men ska vi vara ärliga skiljer det inte supermycket mellan dem.
Hittar du inte silvertejp i nätbutikernas sortiment kan du även söka på ”gaffatejp” som ytterligare en synonym. Kärt barn har många namn!
Ficklampa
En ficklampa är kanske inget regelrätt verktyg, tänker du?
Nej, kanske inte, men du kommer tacka dig själv nästa gång du kryper under bilen, mäter ett utrymme mellan två väggar eller letar efter en lös skruv i mörkret om du har en ficklampa i verktygslådan.
Har du utrymme till att förvara flera olika ficklampor rekommenderar vi att du har ett par olika storlekar, både vad gäller ljusstyrka och fysisk storlek.
Små ficklampor är smidiga i mindre utrymmen, medan en riktigt stor kan sättas upp på en ställning och närmast bli en strålkastare.
Håll utkik över typ av batteri samt vilken batteritid dina ficklampor har. Har du möjlighet kan du även satsa på en uppladdningsbar.
Är du mer av en ”prepper” kanske du dessutom ska slänga in en ficklampa som laddas av solenergi bland dina vanliga verktyg.
Kniv
Mattkniv, hobbykniv, elektrikerkniv, arbetskniv, fällkniv eller varför inte en klassisk Morakniv?
Valet kanske låter enklare än det är.
En riktigt vass kniv, gärna med utbytbart blad, är ett måste i varje välfylld verktygslåda.
Vi på Onlineguiden förordar en klassisk mattkniv, där bladet ofta är trapetsformat och utbytbart. På många modeller går det dessutom att vända knivbladet när den ena sidan börjar bli slö.
För den som har lite högre ambitioner än att bara ha ”good enough-nivån” av verktyg hemma rekommenderar vi ett helt knivset.
Tång (set av tänger)
När det kommer till tänger (en tång, flera tänger) finns det en hel del olika varianter som är bra att ha hemma i garaget. Det kan vara allt från en robust griptång till varianter med vassa blad, som till exempel en avbitartång.
Griptängerna kan också gå under namnet polygrip, vilka i sin tur finns i olika modeller där både gripvidd och storlekar varierar.
En sorts polygrip som är lite bortglömd är tångnyckeln; en kombination mellan griptång och skiftnyckel.
>> Se bild på hur en tångnyckel ser ut här hos Verktygsproffsen
Har du ambitioner på att jobba med våtutrymmen och liknande kommer garanterat en rörtång komma väl till pass.
Är det istället en metall- eller skivexpander som ska monteras passar en montagetång ypperligt.
Gällande tänger med vassa käkar, som den där avbitaren vi nämnde tidigare, finns det såklart många olika varianter.
Förenklat kan man säga att allt beror på hur tjockt och hårt det som ska bitas av är. Ibland räcker en hovtång eller sidavbitare, ibland behövs en bultsax eller plåtsax.
Sedan finns det såklart även en hel del olika modeller inom plåtsaxar, men vi öppnar inte den dörren just nu.
Vad som däremot är bra att veta när det kommer till tänger är att det finns en del av dem som är anpassade till elektronikarbeten.
Sortera i nätbutikernas utbud och försök hitta ESD-klassade elektroniktänger, så hittar du dem som förhindrar statisk elektricitet.
Ringnyckelsats (inkl. spärrnyckel)
Om alla vuxna svenskar fick försöka beskriva vad en ring- eller spärrnyckel är för något skulle många troligen misslyckas, men om de såg en bild skulle alla känna igen den.
Ringnyckeln och spärrnyckeln är kort och gott vanliga verktyg som kanske inte fått den kärlek och uppmärksamhet som den förtjänar.
Men vad har man den då till?
I all sin enkelhet handlar det om att skruva eller lossa saker som är olika stora.
Ringnycklarna är fasta, till skillnad från den justerbara skiftnyckeln som vi strax kommer till, vilket innebär att du sannolikt behöver flera olika nycklar. Och det är också därför de nästan alltid säljs i olika satser eller set med både ring- och spärrnycklar. Nyckelstorlekarna anges i millimeter.
En nyckelsats kommer ofta i en väska eller motsvarande som snabbt kan göra att din hemmaverkstad ser snygg och proffsig ut.
Har du utrymme för en vägghylla kan du med fördel hänga upp ringnycklarna på den, för att enkelt få en överblick på vilka storlekar du har eller om det saknas någon i ditt set.
Justerbar skiftnyckel
Om tumstocken och hammaren möjligen är de två mest klassiska tingen som förknippas med verktyg och snickeri så måste väl ändå den justerbara skiftnyckeln komma på tredje plats?
Oavsett vilket så är det här hjälpmedlet för dig som vill dra åt eller lossa muttrar och platta skruvar.
För dig som mot förmodan aldrig haft en justerbar skiftnyckel i handen så är det magiska att gripvidden är inställbar.
Det låter kanske inte direkt som något Harry Potter hade tyckt varit magiskt, men du kommer förstå den gången du behöver dra åt eller lossa något.
Precis som hammaren och många andra verktyg varierar både storleken och materialet för olika skiftnycklar.
Kromvanadiumstål har blivit allt vanligare och det börjar också komma fler och fler nycklar med gummibelagda handtag, även om den klassiska skiftnyckeln helt i metall fortfarande är överlägset vanligast.
Vill du ta din verktygslåda till en ny nivå införskaffar du flera skiftnycklar med olika skalor för gripbredden. Även om de kan ta samma stolek behöver inte inställningen vara likadan.
Men som sagt, nu börjar det bli överkurs igen.
Fogsvans
Om ringnyckeln är ett sånt där typiskt verktyg som många kan namnet på men inte vet hur det ser ut så är fogsvansen något många istället är stolta över att de just kan namnet på.
Man skulle ju helt enkelt kunna säga ”såg” istället för fogsvans.
Skälet till att många använder ordet fogsvans är troligen för att namnet har en lite rolig historia, i alla fall jämfört med andra verktygsnamn.
Namnet fogsvans kommer av det tyska ordet för rävsvans (”Fuchsschwanz”), vilket i sin tur kommer från att sågen förr i tiden påminde om just en rävsvans.
Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du som hemmafixare ska välja fogsvans till verktygsboden.
Och precis som bland tidigare verktyg är greppet en sådan aspekt att ta i beaktning, där greppet kan vara både hårt och mjukt, ofta beroende på hur dyr sågen är.
Längd är förstås en annan variabel som kan variera, där utrymme du ska använda sågen i blir det som avgör.
Kanske behöver du mer än en (1) såg i arsenalen för att vara säker?
Den tredje och sannolikt mest viktiga detaljen på fogsvansen är tänderna. Och med ”tänder” menas de vassa piggar som är de som bryter ned träet när du sågar.
Om sågens tänder är långa och det är stort mellanrum mellan dem på sågbladet är sågen avsedd för grövre trä eller virke. Motsatt gäller för små tänder; de är gjorda för mindre tjockt trä och finsnickeri.
5 bra nätbutiker för vanliga verktyg
Fö dig som vanlig husägare eller hemmafixare rankar vi här de fem återförsäljare som vi tycker är bäst för vanliga verktyg.
Clas Ohlson och Kjell & Company är smidiga alternativ om det du söker är hyfsat ”alldagligt” och du inte behöver mer än standardalternativet, vilket för de allra flesta räcker gott.
Är du på jakt efter mer avancerade verktyg är det som namnen antyder Verktygsproffsen och Proffsmagasinet du ska utgå från.
Vill du passa på att beställa trä eller annat byggmaterial på samma gång är Beijer Bygg det bästa alternativet.