Varför inte köpa en pool ovan mark? Att bada i pool hemma i sommar är nog många människors dröm just nu.
Men är det realistiskt?
I högsta grad. Det är enkelt att köpa pool. Bara man har lite grundkunskap kan det gå hur enkelt som helst.
Allt färre köper en dyr pool
Först och viktigast, en pool behöver numera inte vara särskilt dyr. Det finns fortfarande dyra lösningar men färre och färre använder sig av dem. Den enkla förklaringen till detta är att de billiga lösningarna numera är mycket bra.
Förr i tiden fanns det två alternativ. Antingen köpa en billig, plastig variant som placeras någonstans i trädgården som monteras upp och ner varje säsong.
Alternativet var en fast monterad pool som byggs på plats av en poolfirma och som kostar så mycket att investeringen blir i princip omöjlig att räkna hem. Samt att varje dopp under sommaren får anses kosta tusentals kronor med tanke på att en sådan lösning aldrig stannar under ett par hundra tusen kronor.
Pooler ovan mark är numera mycket konkurrenskraftiga
En stor anledning till att färre och färre köper dyra pooler är att pooler som placeras ovan mark, alltså ställs direkt på marken, numera i allmänhet håller då god kvalité som de gör.
Konstruktionen är ofta mycket rejäl, i alla fall om man är beredd att spendera några tusenlappar på sin pool. Det finns heller inga gränser i stort sett för hur stor pool man kan ha med denna lösning.
Storleken på pooler mäts i kubikmeter, eller m³ som det förkortas.
Att ha en pool ovan mark på 30 m³ hemma i trädgården är numera inte alls ovanligt. Detta motsvarar sju gånger fyra meter, sex gånger fem meter eller motsvarande.
Bygg in en pool ovan mark
Problemet med köpa en pool ovan mark är att det kan bli ganska fult, och att den inte alls smälter in i trädgården eller med huset.
Lösningen är enkel.
Att det snyggaste är att ha en pool nedgrävd i marken är det nog inte många som säger emot. Dessa lösningar kostar däremot ofta hundratusentals kronor då det kräver mycket bearbetning av marken och själva poolen måste också ha en extremt stark konstruktion.
Som tur är behövs inte detta, för fler och fler väljer att istället bygga in sin pool. Att ”gräva ner den i luften”, så att säga.
Inte svårt att bygga in poolen
Det handlar egentligen bara om att man bygger en uteplats i luften med ett hål i mitten där poolen står. Detta bygge är inte mer avancerat än att bygga en helt vanlig trall och det finns egentligen inget moment som är särskilt svårt. Har man någon gång byggt en uteplats klarar man också av att bygga in en pool ovan mark.
Tre saker att tänka på när man ska bygga in en pool ovan mark:
- Se till att trallen är några centimeter högre än vad poolen är.
- Bygg en ram runt trallen så poolens underrede blir gömt.
- Ta gärna i lite extra med storleken på trallen.
Att bygga trallen lite högre än vad poolen är hög kan vara viktigt då poolen behöver några centimeter på sig för att röra på sig, exempelvis när någon hoppar i. Man behöver aldrig oroa sig för konstruktionen, men en pool ovan mark står sällan helt stilla. Att då fixera den mot en träkonstruktion är inte att rekommendera. Dessutom kan det bli väldigt snyggt om poolen smiter under trallen och att kanterna därmed blir osynliga.
Gärna lite extra yta runt poolen
Lite av poängen med att bygga in en pool ovan mark är att den inte ska synas. Från sidan är dessa pooler ganska fula och man blir inte så sugen på att hoppa i dem. Relativt täta vågrätt gående brädor längs med utsidan är att föredra.
Ett misstag som många gör är att göra trallen runt poolen för liten. Man tänker att man ska gömma poolen men inte något annat. Det man i detta sammanhang ska tänka på är att man ofta vill hägna in poolen. Man bör snarast göra det för att undvika att barn eller djur ska ha möjlighet att ramla i.
När man gjort detta vill man gärna ha lite utrymme på insidan för att sola eller till och med ha ett matbord. Att ha både en och två meter trall runt poolen förhöjer upplevelsen.
Integrera poolen i befintlig uteplats
Här kommer den kanske lite svårare biten, beroende på vilken typ av hus man har.
En pool ovan mark är ganska hög. Djupet på dessa pooler varierar men man får räkna på omkring 1,5 meter.
En vanlig uteplats ligger direkt på marken eller max en halvmeter upp i luften.
Det blir således en nivåskillnad mellan den befintliga uteplatsen och trallen som ska vara runt poolen.
Detta problem löser man förstås med någon form av trappa. Här kan det vara klokt att lägga extra tid på planeringen, och kanske även ta in experthjälp.
Att trappan placeras på den bästa och mest tillgängliga platsen är mycket viktigt för att det ska se inbjudande ut att bada. Dessutom ska trappan vara välbyggd och hålla i många år. Ovanpå detta ska grinden som leder in till poolområdet vara enkel att öppna och stänga men ändå barnsäkrad.
Just när det gäller bygget av en eventuell trappa och ingång till poolområdet ska man kanske tänka någon minut extra innan man börjar med det.
Hur mycket kostar en pool ovan mark?
Var landar man prismässigt då? Det skiljer så klart otroligt mycket.
Gardenstore har pooler av mycket hög kvalité till klart konkurrenskraftiga priser.
Allt från runda pooler för några tusenlappar till rektangulära pooler på uppemot 30 m³ som håller högsta klass.
Kan vara värt någon tusenlapp extra
Att tänka på i sammanhanget är att om man väljer att bygga in sin pool ovan mark så ska den stå på samma ställe i ganska många år och helst hålla ihop och vara fräsch under hela denna tid. Att lägga några tusenlappar extra på själva inköpet av poolen visar sig ofta vara en fantastisk investering jämfört med alternativet.
Sätter man en budget på 15 000 kronor för inköp av pool ovan mark vet man att man kommer få något riktigt bra. Klarar man sig med en lite mindre variant räcker 10 000 kronor ofta bra. Märken som är trygga val är exempelvis Bestway och Intex.
Hur mycket kostar det att bygga in en pool ovan mark?
Hur mycket det kostar att bygga in en pool ovan mark är förstås omöjligt att säga rakt av. Det kan dock noteras att materialkostnaden ofta är ganska liten.
Mängden material är nämligen inte särskilt stor.
Man behöver köpa plintar att ställa på marken, dessa kostar bara någon hundralapp. Man behöver förstås ett regelverk och sen förstås trallen högst upp. Plus skruvar och vinklar för hörnen. Det krävs mycket mindre material än man kan tro för att bygga in en pool och att landa på lite över 10 000 kronor för materialet är fullt genomförbart.
Enklast är att helt enkelt räkna på sina ytor och sen gå in till Beijers webbshop för att klicka i det man behöver. De erbjuder sedan hemkörning eller så kan man åka och hämta materialet i närmaste butik.
Pooltak ofta en dålig investering
Vi bor i Sverige och vi har inte den längsta badperioden precis. Därför lockar vissa butiker med pooltak, alltså ett ofta flyttbart tak som ska sitta över poolen.
Gemensamt för alla dessa pooltak är att de är extremt dyra. Det är inget man går till Rusta och köper precis utan det är specialgrejer som ofta måste tillverkas specifikt för just ens egen pool. Fördelarna med dem kan diskuteras. De kan göra att temperaturen i poolen höjs och de gör att det blir mindre smuts i poolen. Båda dessa saker kan dock uppnås på klart billigare sätt.
Dessutom, är halvt om halvt en inomhuspool verkligen det man vill uppnå? Pooltaken är nästan alltid i någon mån möjliga att dra av när man väl ska bada, men sällan helt och hållet.
Poolvärmepump är att föredra
Det är bara att säga det. De allra flesta gillar inte att bada om det är för kallt. En pool i Sverige uppnår sällan mer än 23-24 grader en varm sommardag. Detta på grund av att nätterna ofta är kallare och vattnet därmed kyls ner.
Resultatet av kalla natter blir också att poolen oftast inte är varm förrän framåt eftermiddagen när solen hunnit värma upp den.
En poolvärmepump av god kvalité kostar omkring 10 000 kronor beroende på hur stor pool man har.
Poolvärmepumpar går på el, och drar väldigt mycket el. Det är alltså läge att vara försiktig med att ha på dem för mycket. Att ha en poolvärmepump igång på morgnarna är emellertid mycket effektivt och gör att poolen blir badbar precis när man vill det. Att ha en varm pool klockan 10 på förmiddagen istället för klockan 14 på eftermiddagen kan vara mycket värt och det hjälper en poolvärmepump till med.
Gardenstore har ett stort utbud av poolvärmepumpar.
Tips! Läs om hur solceller kan ge dig gratis el till poolvärmepumpen.
Glöm inte pooltäcke med upprullare
Egentligen är det idiotiskt att placera en pool i trädgården, men det är ju där man vill ha den.
Idiotiskt på så sätt att ju mer växtlighet desto mer skit i poolen.
Men varför är poolerna på semesterresorten så rena då?
De där gubbarna som hoppar fram så fort solen gått ner och sen står och jobbar med poolen i några timmar vet vad de ska göra. Har man personal behöver man kanske inte täcka över sin pool på natten. Har man det inte bör man dock göra det så att man själv inte behöver agera poolskötare varje morgon.
Ett pooltäcke bestående av förstärkt bubbelplast kostar runt tusenlappen beroende på storlek på poolen. Detta täcke skyddar poolen från löv, insekter och så vidare när man inte badar. Det hjälper dessutom till att hålla temperaturen uppe på natten. Ett pooltäcke kan rädda kvar flera grader på nätterna.
Ett problem kan vara var pooltäcket ska ligga när man inte har på det. Lösningen heter upprullare. För dryga tusenlappen kan man köpa en vev med tillhörande ställning som man sätter fast pooltäcket på. En investering man inte kommer ångra. Det sparar massor av tid varje morgon och kväll.
Enkelt att sköta en pool ovan mark
Har man inte haft pool tidigare kan det verka svårt eller till och med läskigt med klor och allt vad det är för att kunna sköta en pool.
Sanningen är att ja, man ska ha respekt för klor. Men nej, det är inte mycket krångel.
Köper man en pool av god kvalité följer det med en bra pump där man någon gång i veckan kan lägga en klorpuck direkt i pumpen. Sen sköter det sig självt och kommer man bara ihåg att lägga i en ny puck när den är slut blir det i stort sett aldrig några problem med vatten.
Sen går man köpa sig en hov och stå och plocka upp lite smuts på ytan ibland, det är ofrånkomligt. Men det finns värre saker man kan göra. Det kan ofta vara ganska trevligt och känslan av att ha en ren pool är om inte oslagbar så i alla fall positiv.
Poolrobot nästan ett måste
En sak som man nästan måste köpa till sin pool är en poolrobot. Robot, eller dammsugaren, som det egentligen är, slängs i poolen och rullar sen på botten och suger i sig smuts. Det finns manuella varianter där man står ovanför poolen och försöker suga upp smutsen men det blir inte bra och är väldigt ansträngande.
Man behöver dock absolut inte köpa de dyraste poolrobotarna som kostar 10 000 kronor och uppåt. Gardenstore har en modell som kostar omkring 2500 kronor som fungerar utmärkt för pooler ovan mark.
Bra idé att bygga pool just nu
Är du kanske permitterad? Kommer semestern firas på hemmaplan snarare än i utlandet i år?
Sällan har det varit bättre läge att skaffa en egen pool just nu.
Att köpa en nedgrävd, fast pool och kunna bada i den i sommar är inte realistiskt. Ett sådant arbete tar många veckor från start till mål.
Att köpa en pool ovan mark och bygga in denna kan däremot gå på en vecka om man är beredd att jobba lite. Man kan alltså ha ett poolområde av högsta klass klart till sommarens första badbara dag. Detta till en totalkostnad av så lite som 20 000 kronor.
Besök Garden Store för att bläddra vidare i deras poolutbud >>