Solcellslampor – Smidig belysning utan eluttag

Solcellslampor är en produkt som kommit starkt genom revolutionen som skett med solceller och solpaneler för villa de senaste åren.

Här går vi igenom allt som är nödvändigt att veta om solcellslampor.

Solcellslampor är mycket smidiga

Solcellslampor är en av de produkter som lyckats bäst med hjälp av de förbättrade solpanelerna som numera finns att tillgå.

För bara några år sedan var det helt orealistiskt att ha belysning ute i trädgården. I alla fall inte utan att dra skarvsladdar som låg och skräpade. Nu är det en realitet.

Samma sak gäller fasadbelysning. Tidigare har det krävts elarbete för många tusenlappar för att få upp sin fasadbelysning.

Nu kan det räcka med att köpa solcellslampor och helt enkelt bara skruva upp dem med ett så enkelt verktyg man har hemma, som en skruvmejsel.

Det behövs inte sol för att ladda solcellslampor

Det finns en viktig myt att slå hål på i det här sammanhanget. Solcellslampor fungerar väl bara när solen lyser?

Det stämmer absolut inte.

En solcellslampa fungerar som så att den har en liten solpanel på ovansidan som laddas av ljus. Inte av sol, utan av ljus. Det är ljuset, inte solen, som laddar solcellspaneler. Inuti solcellslampan sitter ett litet batteri som laddas av ljuset.

Smarta solcellslampor tänds när mörkret faller

Oftast vill man ju bara ha lampor tända när det är mörkt. Därför har solcellslampor en inbyggd sensor som gör att de tänds så fort det blir så pass mörkt att det kan tänkas behövas en lampa.

Solcellslampan använder då kraften i batteriet som ljuset under dagen genererat. Sen lyser lampan helt enkelt så länge som batteriet räcker. Det kan vara att den lyser hela tiden eller det kan vara så att lampan har en rörelsevakt och bara tänds när den upptäcker att något rör sig i närheten.

Inga genvägar – En bättre solpanel genererar mer kraft

Det kan verka lite tråkigt kanske, men det finns sällan några stora fynd att göra när det gäller solcellslampor.

Visst, extrapriser och sådant ska man förstås hålla koll på. Men kvalitet kostar lite grann och är en solcellslampa väldigt billig så finns det baksidor med den.

Två viktiga komponenter att ha koll på

Det finns två viktiga komponenter i en solcellslampa.

  1. Den första är solpanelen. Det är inte bara storleken på en solpanel som är avgörande. Det är hur effektiv den här också. Men rent allmänt, ser man en väldigt liten solpanel sitta på en solcellslampa kan man vara säker på att lampan inte kommer lysa så mycket eller så länge.
  2. Den andra viktiga komponenten är batteriet som ska spara energin som genereras under dagen. Detta är mycket svårare att kontrollera vid inköp då detta sitter gömt inne i solcellslampan.

Egentligen är det inte mycket svårare än att en solcellslampa som kostar det dubbla, men är snarlik en annan, billigare, oftast är värd pengarna.

Det finns inget tråkigare än lampor som slocknar och inte orkar lysa när man förväntar det sig av dem.

Kvalité ofta att föredra

Det kan vara mycket klokt att lägga några kronor extra på inköp av solcellslampor. Inte minst då de efter inköp kostar noll och intet i drift.

Solens strålar, eller om man ska vara mer korrekt: solljuset, är gratis och det är det enda solcellslampan kräver för att arbeta.

Många smarta användningsområden för solcellslampor

Det gäller att tänka lite utanför boxen när man ska använda sig av solcellslampor.

Inte har man tidigare tänkt att det är möjligt att få det där tråkiga området nere i hörnet av tomten upplyst? Man har inte ens tänkt tanken då man vetat att lampor behöver el och att el inte funnits på det valda stället.

Med solcellslampor blir istället allt möjligt.

Man kanske vill ja lampor uppe på taket? Fungerar utmärkt. Bättre ställe än så för att laddas kan de inte få.

Rama in tomten med solcellslampor

Att rama in tomten med belysning är inte så tokigt. Att sätta solcellslampor med några meters mellanrum längs med staketet eller varför inte på staketet är mycket genomförbart och kostar inte alltför mycket.

Går du och är avundsjuk på grannens poolbelysning men har en lite enklare variant av pool som står mitt ute på gräsmattan? Solcellslampor är svaret.

Solcellslampor kostar inte särskilt mycket

Vanliga lampor för utomhusbruk är ganska dyra. Allt är relativt, men ska man sätta lampor på fasaden som kopplas till elnätet får man räkna med 300-500 kronor per lampa, plus att allt måste kopplas in av en elektriker.

En kostnad på 20 000 kronor för en komplett fasadbelysning är troligen något man får räkna med.

Risken är emellertid att man kanske inte riktigt förstår det när man står i butiken och håller i en lampa för några hundra kronor. Kringkostnaderna är stora.

Ingen installation krävs

När det gäller solcellslampor krävs det ingen installation. De fästs ofta på fasaden med en enda skruv vilket är fullt tillräckligt.

Modeller som man helt enkelt trycker ner i marken är också vanliga och mycket smidiga. Kort sagt, solcellslampor kostar det de kostar i inköp, ingenting mer.

Bra kvalité hos Kjell & Company

Kjell & Company har solcellslampor som man trycker ner i marken i fyrpack för omkring 200 kronor. Då ska man dock veta att det är kvalitet man köper om man betalar omkring 50 kronor lampan.

solcellslampor

Solcellslampor för fasaden ligger ungefär som vanliga fasadlampor i pris.

Vill man komma undan billigt finns det lampor för några hundra. Vill man ha riktigt bra kvalité så räcker det med en femhundring.

Om man tänker omkring 15 st solcellslampor för att täcka hela husets fasad landar man alltså på 7 500 kronor ungefär.

Det kan jämföras med med 20 000 kronor om man väljer vanliga lampor som är fast inkopplade.

Solcellslampor kan med andra ord vara väldigt kostnadseffektivt.

Solcellslampor är kanon för miljön

Man kan inte skriva om någonting som har med solceller eller solpaneler, solenergi helt enkelt, att göra utan att nämna miljön.

Lampor drar kanske inte jättemycket energi, men tillräckligt många lampor drar massor av energi och ju fler som går över till produkter som drivs av förnybara energikällor, desto gladare blir planeten.

Solceller Greenmatch