Tour de France 2023 [Guide, Etapper och mer!]

Tour de France, världens mest prestigefyllda cykellopp, är äntligen tillbaka igen! Cykelsportens bästa landsvägscyklister ska kämpa om den åtråvärda gula tröjan, på en bana med etapper som i år är något alldeles extra.

Låt oss ta en titt på några av förhandsfavoriterna, alla etapper och en massa annat cykelgodis.

Innehållsförteckning:

Introduktion till Tour de France 2023

Vi har aldrig sett en Tour de France-rutt som denna förut. Inte bara för att Grand Départ, den vackra baskiska staden Bilbao, aldrig har varit värd för en Tour-etapp tidigare, utan också för att ruttens övergripande riktning och balans är unik i moderna Tour de France.

Det är en utmanande Tour, redan från starten. Den första veckan innehåller mer klättring än vanligt, mycket av det på korta, intensiva stigningar som vi känner igen från lopp som Baskien runt och Klasikoa San Sebastian.

Extra intressant etapp-upplägg i år

Det är en klättrarnas Tour, med endast en 22 km tempoetapp, som i sig själv innehåller en svår kategori 2-stigning. Tour de France 2023 går aldrig mer än två dagar utan någon form av potentiell förändring i den totala klassificeringen. Det är ingen slump.

Rutten börjar i norra Spanien och fortsätter i huvudsak nordost. Den dubblar till och med tillbaka flera gånger och stannar ovanligt länge i två olika städer. Vi tillbringar fyra dagar i närheten av Clermont-Ferrand mitt i landet och sedan igen i hjärtat av Alperna i tre dagar (fyra om vi inkluderar vilodagen mitt i loppet) mot slutet av tävlingen.

Den svåraste etappen, på papperet, är förmodligen etapp 17, som avslutas på den nya favoriten Col de la Loze, eller etapp 14 som innehåller ”oändligt” med klättring. Etapp 15 och 6 hör också till samma kategori. De är monster, var och en av dem.

Flera magiska bergsetapper

Alperna vinner över Pyrenéerna i år, åtminstone när det gäller total svårighetsgrad. Men loppet berör alla fem av Frankrikes bergskedjor, och dagarna i Massif Central, Vosges och Jura bör inte förbises.

I Massif Central avslutas en etapp på toppen av vulkanen Puy de Dôme och innehåller några av de brantaste kilometrarna i hela loppet.

I Vosges har den sista etappen till Le Markstein alla tecken på en klunganfallande etapp. Dess placering bara en dag före Paris kan göra den till den mest spännande etappen i loppet.

Etapper Tour de France 2023

Etapp 1 – lördag 1 juli 2023

  • Datum: Lördag den 1 juli 2023
  • Typ av etapp: Kuperad
  • Potentiella vinnare: Puncheurs eller möjligen en GC-cyklist. Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard. Eller kanske till och med Wout van Aert eller Mathieu van der Poel.
  • Vad du bör hålla koll på: Jonas Vingegaard vann en liknande etapp på Dauphiné i juni. Han verkar ha jobbat på sin snabbhet. Kommer han att utnyttja det?

Sammanfattning av etapp 1:

Det blir ingen lugn start på detta Tour de France. Den allra första etappen inkluderar 3 300 meter (10 000 fot) klättring i en stor slinga som börjar och slutar i Bilbao, i hjärtat av det cykelgalna baskiska området.

Den sista stigningen, den fjärde på de sista 60 kilometerna, är Côte de Pike, en jobbig utmaning som har en genomsnittlig stigning på 10% över 2 kilometer.

För att öka vikten av den stigningen erbjuds bonussekunder (8-5-2) till de tre första cyklisterna över toppen.

Årets tour blir intressant från dag 1!

Etapp 2 – söndag 2 juli 2023

Datum: Söndag den 2 juli 2023

Typ av etapp: Kuperad

Potentiella vinnare: Bauke Mollema älskar klättringen Jaizkibel. Det gör även cyklister som Mathieu van der Poel, Matej Mohoric och EF:s Neilson Powless.

Vad du bör hålla koll på: San Sebastian brukar ofta avgöras i en liten gruppsspurt, och det är troligt att det blir utfallet även på denna etapp.

Sammanfattning av etapp 2:

Denna etapp avslutas 500 meter lägre än den startar, men låt dig inte luras av det. Den avgörande klättringen från Donostia San Sebastian Klasikoa, ett endagslopp som körs efter Tour de France i regionen, är placerad endast 20 km från målet på etapp 2.

Sluttningarna på Jaizkibel, 8 km långa med en genomsnittlig lutning på 5,1%, och en avslutande 4 km med 7%, har avgjort flertalet upplagor av det loppet.

Nerförsbacken på baksidan och in i målet kan visa sig vara lika avgörande på etapp 2 av Tour de France.

Etapp 3 – måndag 3 juli 2023

Datum: Måndag den 3 juli 2023

Typ av etapp: Platt

Potentiella vinnare: Mark Cavendish, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen

Vad du bör hålla koll på: Potentiella vindsprickor längs kusten.

Sammanfattning av etapp 3:

Ett par tidiga och relativt enkla klättringar bör inte förstöra dagen för sprinters, men avslutningen mot Bayonne är inte direkt okomplicerad, så en utbrytning kan tro att den har en liten chans att överlista huvudklungan. De kommer definitivt att försöka. Dessutom går mycket av rutten längs kusten, vilket gör att korsvindar och vindsprickor kan uppstå.

Etapp 4 – tisdag 4 juli 2023

Datum: tisdag den 4 juli 2023

Typ av etapp: Platt

Potentiella vinnare: Biniam Girmay, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen, Caleb Ewan

Vad du bör hålla koll på: Bilracingbanor är alltid lite kaotiska och oftast svårare än de verkar. Denna är inget undantag.

Sammanfattning av etapp 4:

Detta är den andra av två platta etapper som är avsedda att ge huvudklungan en liten paus innan Pyrenéerna och är starkt utformad för en spurtfinish. Den avslutas på Nogaro motorracingbana, inklusive en 800 meter lång raksträcka in i mållinjen.

Det kan verka som att en klungspurt är det mest troliga, och det är en ganska säker satsning. Men toppsprinters, och mer specifikt deras team, kan ha det svårt.

Etapp 5 – onsdag 5 juli 2023

Datum: onsdag den 5 juli 2023 Typ av etapp: Höga berg – Pyrenéerna Potentiella vinnare: Pello Bilbao, Giulio Ciccone Vad du bör hålla koll på: Kampen om utbrytningen kommer att vara hård. Sammanfattning av etapp: Den första riktiga bergsetappen, även om den saknar en bergsmålgång.

Etapp 5 tar sig an hors-catégorie Col du Soudet vid halva sträckan och klättrar 15,1 km med 7% lutning. Det är en klättring som troligen inte kommer att skapa dramatik i sammandraget, men dagens utbrytningsgrupp, som kan vara stor med tanke på den höga överlevnadschansen för vilken utbrytning som helst, kommer att försöka släppa några av sina medlemmar.

Den tredje kategorins Col d’Ichère markerar den andra halvan av etappen innan det sista provet: den första kategorins Col de Marie Blanque, 9,2 km med 7,6% lutning. Det låter svårt, eller hur? Det är faktiskt ännu svårare. De sista 4,5 km har en genomsnittlig lutning på över 10%.

Etapp 6 – torsdag 6 juli 2023

Datum: torsdag den 6 juli 2023 Typ av etapp: Höga berg – Pyrenéerna Potentiella vinnare: Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Mattias Skjelmose, Adam Yates Vad du bör hålla koll på: Vilket sammandragslag tar kontrollen på Tourmalet, eftersom det kommer indikera deras självförtroende. Sammanfattning av etapp: Äntligen, den första stora bergsmålgången i Tour de France 2023.

En kort, intensiv etapp för att avsluta en tvådagarsperiod i Pyrenéerna. Den här etappen tar först sig an Col d’Aspin, 12 km med 6,6% lutning, och sedan den fruktade Col du Tourmalet, 17,2 km med 7,3% lutning. Efter en lång nedförsbacke från Tourmalet vänder loppet tillbaka mot söder och klättrar upp till målet i Cauterets.

De avslutande 15 km-klättringen har en genomsnittlig lutning på endast 5,3%, men det finns en 2 km lång sträcka vid kilometer 13 och 14 som har en genomsnittlig lutning på cirka 10%. Om någon vill angripa, kommer det att ske här.

Etapp 7 – fredag 7 juli 2023

Datum: fredag den 7 juli 2023

Typ av etapp: Platten

Potentiella vinnare: Alla sprinters

Vad du bör hålla koll på: Ett försök att distansera de renodlade sprintersna på den enda klättringen av fjärde kategorin.

Målet med denna etapp är enkelt… att komma ut från Pyrenéerna, ta sig till Bordeaux så att vi kan alla njuta av ett glas vin och fira … Mark Cavendishs rekordbrytande etappseger? Det verkar bara vara rättvist.

Etapp 8 – lördag 8 juli 2023

Datum: 8 juli 2023

Etapptyp: Huvudsakligen platt, med en kraftfull stigning.

Potentiella vinnare: Mads Pedersen, Wout van Aert eller Fred Wright efter en paus Att se efter: Rena sprinters kan trösta sig genom att ta den gröna tröjan vid 80 km in i loppet.

Etappsammanfattning: Huvuddelen av etapp 8 är en 2,8 km lång klättring med en stigningsgrad på 4,8 % upp till mållinjen.

Limoges har traditionellt sett varit en stad för spurtare. Senast loppet avslutades här kom Bryan Coquard nära en seger i Tour de France-etappen, men förlorade i en fotoavslutning mot Marcel Kittel. I år kommer de renodlade sprintarna att få det svårt att konkurrera.

Först och främst finns det tre kategoriserade klättringar (en kategori 3 följt av två kategori 4) under de sista 70 km. Men de borde inte skapa alltför mycket splittring.

Det här är en klassisk etapp som passar Peter Sagan perfekt, eller mer nyligen Wout van Aert. Det är den typen av etapp som kan vara oerhört viktig för kampen om den gröna tröjan. De renodlade sprintarna kommer att försöka ta några poäng, även om de inte kan besegra Van Aert. Andra snabba cyklister med mer allroundegenskaper, som Mads Pedersen, kommer att vara ivriga att få chansen.

Etapp 9 – söndag 9 juli 2023

Datum: 9 juli 2023

Scentyp: Berg

Potentiella vinnare: Rigoberto Uran för gamla tiders skull Vad du ska titta efter: Escape Collectives vulkanrelaterade ordvitsar.

Etappsammanfattning: Sista 4 km är extremt branta, med en genomsnittlig lutning över 11%. Klättringen till Puy de Dôme innan detta är på 6-7%.

Denna etapp är tuff och potentiellt explosiv, med en av de svåraste avslutningarna i hela Tour de France. Puy de Dôme, en uråldrig vulkan, cirkuleras av de sista 4 km som en verklig utmaning för Zwift-bergsklättringar (minus lava, förstås).

Klättringen har varit platsen för en av Tourens ikoniska dueller. I Tour de France 1964 kämpade Raymond Poulidor (farfar till Mathieu van der Poel) och Jacques Anquetil upp den på etapp 20. Loppet såg de två cyklisterna bryta, återhämta sig, byta ledning och sedan slutligen kämpa sida vid sida på Puy de Dôme. Poulidor vann etappen, men det räckte inte för att slå Anquetil i totalen. Det var kanske det närmaste den ”eviga tvåan” kom att vinna Touren.

Scenen som helhet är inte lika svår som vad som kommer i Alperna. En rad kategori 3 och 4 klättringar kommer inte att bryta upp gruppen i stor utsträckning. Det liknar förra årets etapp till Planche des Belles Filles, som var platt fram till den sista stigningen. Efter några timmars körning kommer Puy de Dôme att utmana cyklisterna i en halvtimmes kraftprov.

Vilodag – måndag 10 juli 2023

Jodå, även dessa konditionsfenomen behöver vila.

Etapp 10 – tisdag 11 juli 2023

Datum: 11 juli 2023

Scentyp: Kuperat för utbrytarkonstnärer.

Potentiella vinnare: Toms Skujiņš Att titta efter: Cyklister som jagar den prickiga tröjan kommer att vilja vara med i denna utbrytning.

Scensammanfattning: Denna etapp är perfekt för en utbrytning.

Medan pelotonen tar en vilodag kommer en grupp utbrytare att kämpa i fronten och tävla över fem kategoriserade stigningar innan en huvudsaklig utförsåkning ner till Issoire. Utbrytargruppen kommer att vara stark tack vare de tidiga klättringarna som gör det svårt att välja rätt utbrytning.

Vi återkommer med följande etapper…

Odds på vinnare av Tour de France 2023

Favorit att vinna Tour de France 2023 var på förhand Jonas Vingegaard. Han utmanas enligt spelbolagens experter främst av Tadej Pogacar.

CyklistOdds
Jonas Vingegaard1.90
Tadej Pogacar2.35
Jai Hindley20.00
Enric Mas25.00
Richard Carapaz35.00
David Gaudu35.00
Ben O’Conner35.00
Mattias Skjelmose35.00
Adam Yates50.00
Carlos Rodriguez65.00
Simon Yates65.00
Tom Pidcock65.00
Romain Bardet65.00
Mikel Landa65.00
Wout Van Aert80.00
Daniel Martinez80.00
Egan Bernal100.00
Julian Alaphilippe100.00
Wilco Kelderman100.00
Felix Gall100.00
Sepp Kuss150.00
Marc Soler150.00
Thymen Arensman200.00
Mathieu Van Der Poel200.00
Cian Uijtdebroeks200.00
Brandon McNulty300.00
Alexey Lutsenko300.00
Rigoberto Uran300.00
Jakob Fuglsang300.00
Thibaut Pinot300.00
Emanuel Buchmann300.00
Johan Esteban Chaves300.00
Hugh Carthy300.00
Sergio Higuita300.00
Ruben Guerreiro300.00
Pavel Sivakov300.00
Torsten Traeen300.00
Tobias Foss400.00
Rafal Majka400.00
Tobias Halland Johannessen400.00
Juan Ayuso500.00
Chris Froome500.00
Lennard Kamna500.00
Mark Padun500.00
Warren Barguil500.00
Louis Meintjes500.00
Ion Izaguirre500.00
Guillaume Martin500.00
George Bennett500.00
David De La Cruz500.00
Michael Woods500.00
Patrick Konrad500.00
Maximilan Schachmann500.00
Giulio Ciccone500.00
Pierre Latour500.00
Marc Hirschi500.00
Lucas Hamilton500.00
Aurelien Paret Peintre500.00
Mauri Vansevenant500.00
Filippo Ganna500.00
Ethan Hayter500.00