Poolrobot – Så väljer du rätt i sommar

Poolrobot, ett måste eller inte i poolen? Och om man ska ha det, hur väljer man?

Det och mycket mer får man lära sig i Onlineguidens guide gällande poolrobotar.

Poolrobot – En förutsättning för att trivas i poolen

Många svenskar har numera en pool av något slag i trädgården. Vilka krav man har på sina pooler varierar förstås mycket, men priserna på pooler ovan mark har sjunkit mycket på senare år. I takt med det har folk börjat köpa mer och mer proffsiga och större pooler och de små enklare poolerna är lite på väg ut.

Det är kanske inte enbart positivt med att köpa större och mer avancerade pooler. Enkelt uttryckt kan man säga att ju större en pool är, desto mer underhåll kräver den. Har man en pool med ett djup på närmare 1,5 meter och med en vattenmängd på omkring eller till och med över 20m³ får man räkna med att den inte sköter sig själv.

Tips: Behöver du en ny pool? Kolla Onlineguidens guide kring poolköp. 

Priset på poolrobotar har sjunkit

För att det ska vara trevligt att bada i poolen behöver den städas. För några år sen var det lite av en utopi att städningen skulle kunna sköta sig själv utan det var till att städa manuellt. Att helt enkelt kliva i och försöka fiska upp smutsen efter bästa förmåga.

Numera är det inte en utopi längre. Marknaden för poolrobotar eller pooldammsugare som dessa också kallas, har i takt med att fler och fler pooler sålts formligen exploderat. Tidigare var dessa poolrobotar mycket dyra, men nu är det inte så längre.

Gardenstore har ett brett utbud där det knappt går att misslyckas att hitta en poolrobot som passar en.

Här några exempel.

Swim & Fun Frisbee – 1515 kronor

Pooli Mia – 2688 kronor

poolrobot

Pooli Falcon – 6488 kronor

Raptor – 9788 kronor

Hur väljer man rätt poolrobot?

Ja, hur väljer man då?

Tekniken är egentligen densamma oavsett vilken poolrobot man tittar på.

Poolroboten släpps i vattnet. De lite dyrare modellerna kan man bara slänga i och de fylls sen med vatten och sjunker ner till botten automatiskt. De lite billigare behöver man ofta trycka ner i vattnet för att de ska bli dränkta och sedan kunna ta sig ner till botten.

När poolroboten nått botten tar man fram den medföljande kontrollpanelen som följer med samtliga poolrobotar, ofta ser den likadan ut oavsett modell. Man trycker igång det program man vill ha. Oftast väljer man bara hur länge man vill att poolroboten ska arbeta. Sen är det bara att stå och titta, eller göra något annat. Poolroboten gör jobbet och dammsuger botten på smuts.

Enkel teknik i poolrobotar

Själva tekniken som poolrobotarna använder sig av är som sagt den samma. De rullar omkring på botten och använder någon slags borste eller kugghjul för att fiska in smutsen som ligger på botten. Vattnet och smutsen strömmar in i ett filter inne i poolroboten. Smutsen fastnar i en liten behållare medan vattnet åker ut och tillbaka i vattnet. Mycket enkelt men ack så effektivt.

Dyrare alltid bättre – Men behövs det?

Det är mycket enkelt att komma fram till att de dyrare modellerna är bättre än de billigare modellerna. Tekniken är lite mer avancerad, de är enklare att sköta och de kan utföra fler uppgifter. Den dyraste modellen och en av de mest sålda i Sverige, Raptor, kan exempelvis klättra hela vägen upp till ytan och rengöra väggarna i poolen. Detta klarar inte de billigare modellerna som nöjer sig med att städa botten.

Men behöver man rengöra kanterna?

Sanningen är att den smuts man vill samla upp i stort sett alltid är av den typ att den sjunker ner till botten av poolen. Och hur förträfflig Raptor än är inom alla områden, den klarar inte av att rengöra kanterna på poolen ovanför vattenytan. Så där får man gå och torka själv, och att då passa på att även dra en borste längs med poolens innerväggar är ingen större uppoffring.

En god vattenkvalité öppnar för billigare poolrobot

Raptor är också bättre på att rensa botten av poolen från beläggningar som uppkommer när vattnet inte är tillräckligt klorerat. Men att behöver städa en pool för att man inte sköter vattnet ordentligt, det är det inte alla som har så stor nytta av. För att kasta i en klorpuck en gång i veckan, det orkar de flesta. När man väl fått alger i vattnet räcker det i allmänhet heller inte med att få bort det från botten.

Har man en enklare pool där man vill ha lite extra lyx i form av en ren botten. Då kan man med gått samvete gå på en av de billigare modellerna eller till och med den billigaste, Mia.

Raptor är den bästa poolroboten

Har man en fast installerad pool för hundratusentals kronor är ett inköp av poolrobot för några tusen kronor förstås ingen stor investering. Och jodå, Raptor är den bästa poolroboten på den svenska marknaden. Att köpa kvalité är aldrig fel, särskilt inte om man har en lite dyrare pool.

En poolrobot kräver i sig i princip inget underhåll. Den är väldigt enkel på det tekniska planet. Poolroboten tål visserligen av förklarliga skäl vatten, men det kan ändå vara ytterst klokt att förvara den inomhus eller åtminstone under tak utomhus. Att bli utsatt för fukt under långa perioder är inte bra för några tekniska apparater.

När det gäller kontrollpanelen som medföljer är det viktigt att inte klumpa ihop denna med poolroboten. Poolroboten tål vatten. Kontrollpanelen gör det inte. Med andra ord, om det kommer en plötslig regnskur är det viktigt att inte luta sig tillbaka och tänka att ingenting tar död på poolroboten. För en regnskur kan mycket väl ta död på kontrollpanelen, och händer det gäller ingen garanti för felet.

Rea på poolrobotar på hösten

Är man ekonomisk, smart, till och med snål? Och dessutom har lite framför hållning. Oavsett om man tänker sig köpa en begagnad poolrobot på Blocket eller vill köpa en ny inför kommande säsong, det är en klok idé att köpa sin poolrobot på hösten.

Butikerna vill inte ha sina poolrobotar liggandes i lager över vintern och det är ofta rea från slutet av sommaren och framåt.

Poolrobotar har ofta en lång livslängd, så att köpa en begagnad kan också vara en god idé.

Tips: Behövs ett privatlån för att köpa solceller? Onlineguiden guidar dig rätt.