Hemförsäkring med drulle kan skydda dina prylar

Hemförsäkring med drulle [Guide med exempel]

En bra hemförsäkring med drulle innehåller skydd mot den skada som vanlig otur kan skapa. Missa inte att teckna en försäkring för ditt hem, du vill väl skydda det du är rädd om?

Alla människor kan ha lite otur och det är bra att påminna sig om att plötsliga saker kan inträffa när som helst.

Här tänkte vi på Onlineguiden därför dela med oss av det mesta du behöver känna till om just hem- och drulleförsäkringar.

Tips: Gå direkt till Compricer för att jämföra försäkringar >>

Vad är en drulleförsäkring?

En drulleförsäkring kallas ibland också för för allriskförsäkring eller otursförsäkring. Precis som det sistnämnda antyder så aktiveras den när du haft oflyt, till exempel när något gått sönder.

En drulleförsäkring hjälper dig helt enkelt när saker som inte borde hända faktiskt händer.

Drulleförsäkring är en vanlig tilläggsförsäkring

På försäkringsspråk är drulleförsäkringen en så kallad tilläggsförsäkring. Det betyder att den inte alltid finns med i exempelvis en hem- eller bilförsäkring, utan att du måste uppgradera grundförsäkringen med ett tillägg.

Hos en del försäkringsbolag ingår drulleförsäkring även i grundutbudet, men hos andra kostar den ett par hundralappar extra.

Det kan heta att du köper en försäkring som heter ”Medium” eller ”Stor” för att få med en drulleförsäkring på köpet, istället för att ta paketet ”Liten” eller ”Grund”.

Vissa bankkort har även en typ av allriskskydd som täcker varor du betalar med kortet. Ett sådant kort kan även ge dig kredit när du behöver låna pengar.

Vad täcker en drulleförsäkring?

Det finns enkelt förklarat två kriterier som ska uppfyllas för att du ska få ersättning från din drulleförsäkring.

Händelsen eller skadan ska ha:

  1. Inträffat plötsligt, samt
  2. Varit oförutsedd.

En drulleförsäkring täcker framförallt skador som du själv orsakat på dina egna ägodelar.

Exempel på när drulleförsäkringen gäller

Det kanske mest kända exemplet på när drulleförsäkringen gäller är om du råkar sätta dig på dina egna glasögon, men det finns flera konkreta exempel på när drulleförsäkringen generellt sett gäller:

  • Du råkar stöta till läsplattan på köksbordet när du städar så att den far i golvet
  • Mobiltelefonen ramlar ur fickan när du springer till bussen
  • Ditt barn hittar ett läppstift och ritar en fantastisk målning på tv-skärmen
  • Det blir inbrott i ditt skåp på gymmet och tjuven snor dina värdesaker
  • Den där fina servisen du fått av dina föräldrar går sönder när du flyttar den under en ommöblering
  • Du tappar systemkameran i marken när du ska ta upp något från botten av din ryggsäck
  • Olyckligt nog råkar du tanka bensin istället för diesel (eller tvärtom)

Om skadan beror på saker som pågått under en längre tid eller om det är en händelse som försäkringsbolaget tycker att ”du borde kunnat förutse”, då minskar chansen att få skadan eller händelsen godkänd.

Var rädd om dina prylar.

Drulleförsäkringen är som allra vanligast som tillägg till hemförsäkring, men den finns också till bil- respektive villaförsäkring. Försäkringen ger då ersättning för samma ”plötsliga och oförutsägbara” händelser som uppstår i bilen, till exempel att du råkar spilla läsk över sätet eller att någon åksjuk och kastar upp lunchen över inredningen.

Värt att notera är att det ofta blir en bedömningsfråga huruvida vad som är ”plötsligt” och ”oförutsett”.

Har du flera försäkringar – till exempel en utökad hemförsäkring med drulle, bilförsäkring eller någon annan tilläggsförsäkring – kan det dock vara så att du är skyddad i alla fall (även om det inte är just drulleförsäkringen som gäller).

Exempel på när hemförsäkring med drulle INTE gäller

Det är som sagt ett krav på att händelsen eller skadan ska ha 1) inträffat plötsligt och 2) varit oförutsedd.

Något som kunde ha gått att hindra eller förutse täcks alltså i regel inte av drulleförsäkringen. Detsamma gäller om du varit uppenbart oaktsam eller har framkallat en skada med flit.

För att du ska få ersättning från din drulleförsäkring behöver saker som gått sönder vara ”obrukbara” efter olyckan. Rent krasst innebär det att en liten repa eller en fläck som knappt syns sannolikt inte är tillräckligt för att ge dig ersättning.

Försäkringen gäller i regel inte för kontanter eller stöldbegärliga saker som förvaras i garage, förråd eller uterum.

Vanligt slitage räknas inte heller som olycka eller plötslig händelse, varpå drulleförsäkringen inte kan hjälpa dig.

Borttappade och stulna saker (där det kan vara svårt att påvisa händelseförlopp)

När något har blivit borttappat eller stulet ska du inte ta för givet att just drulleförsäkringen gäller. För att försäkringsbolaget ska kunna ge dig ersättning måste du beskriva var och när dina saker blev skadade eller stulna. Därför gäller drulleförsäkringen oftast inte när du tappat bort saker.

Om det är så att någon har tagit något när du låtit föremålet ligga framme utan uppsikt ser det också ganska dåligt ut för att få ersättning.

Att värdefulla saker, som till exempel en mobiltelefon eller surfplatta, ”försvinner” från till exempel ett kafébord kan helt enkelt inte räknas som ”oförutsett”. Se till att titta igenom din hemförsäkring med drulle för att se vad som gäller.

Låsbyte, som kan krävas om du till exempel har tappat bort nycklarna, kan vara ett undantag i vissa drulleförsäkringar, medan det ingår i en del andra.

Golfutrustning och cykel (drulleförsäkring hjälper oftast inte)

Den här typen av dyr fritidsutrustning täcks generellt sett inte av drulleförsäkringen.

De flesta försäkringsbolagen har helt enkelt ansett att risken för oförutsedda händelser är alltför stor. Man kan också hävda att själva skadetillfället, det vill säga hur skadan kom till, ofta är svåra att tyda.

Om du vill försäkra din cykel kan du istället välja en cykelförsäkring. Och spelar du golf finns bra golfförsäkringar (som skyddar mot Hole-In-One-kostnader).

Uppenbar oaktsamhet eller om  du skadat någon annans saker

Precis som med vilken försäkring som helst förväntar sig försäkringsbolagen att du alltid är rädd om dig själv och dina saker. Det betyder att du inte kan vara slarvig eller uppträda nonchalant om du vill kunna få ersättning om något händer.

Om skadan kommer utav att du använt ett verktyg eller en maskin på ett uppenbart felaktigt sätt är det inte heller säkert att just drulleförsäkringen gäller. Då kan försäkringsbolaget mena att de inte är skyldiga att betala ut någon ersättning, eftersom du möjligen inte varit tillräckligt försiktig.

Skulle du råka klanta till det och ha sönder någon annans saker, kanske till och med så mycket att du blir skadeståndsskyldig, behövs i regel inte någon drulleförsäkring. Då är det istället ansvarsförsäkringen som gäller, vilken ingår i de allra flesta hemförsäkringar.

I trafiken

Om du tar stora risker och beter dig klumpigt i trafiken, så mycket att du orsakar en krock, så hjälper det inte att din bil har en drulleförsäkring. Då är det istället vagnskadeförsäkringen och trafikförsäkringen från din bilförsäkring som träder in.

Om någon annan har orsakat skada på din bil brukar det generellt sett täckas av den personens ansvarsförsäkring.

OBS! Läs alltid igenom försäkringsvillkoren i just din försäkring för att svart på vitt få reda på vad som ingår och inte ingår.

Hur mycket ersättning kan jag få?

Maxersättningen, det vill säga det maximala beloppet du kan få för en (1) skada, är normalt sett på mellan 40-50 000 kronor. Vissa försäkringsbolag täcker ”drulleskador” på upp till 100 000 kr.

För att få ersättningen ska du betala försäkringsavgiften, som är ungefär som en prenumeration. Dessutom måste du betala självrisken när du anmäler skadan. Självrisken är en engångskostnad.

Kan man skydda sig mot otur?

Nej, inte mot själva oturen. Vem som helst kan ha oflyt. Men däremot kan du vara förberedd på oturen genom att tänka igenom möjliga saker som kan hända – och därefter minimera risk och påverkan från just de händelserna.

Ett enkelt exempel på hur man kan förbereda sig är att sätta upp brandvarnare i sitt hem. Brandvarnare skyddar ju inte i sig mot eld och rök, men de minskar risken för en total katastrof om det skulle börja brinna. Samma sätt att tänka går att applicera på många saker i livet.

Bra försäkringsbolag brukar ha många tips på hur du kan minska onödiga risker i hemmet eller på resan. Det kan handla om alltifrån att se över bilen innan du åker på bilsemester, till att förbättra din egen hälsa för att minska risken för skador och sjukdomar.

Att teckna en bra hemförsäkring med drulle kan vara ett (1) sätt att skydda sig mot onödiga och plötsliga utgifter.

Tips på drulleförsäkring hos bra försäkringsbolag

Låt oss ta en titt på om och hur drulleförsäkring ingår i försäkringar hos Folksam, ICA, Moderna och Svedea.

Folksam

När du väljer Hemförsäkring Mellan eller Hemförsäkring Stor ingår drulleförsäkring, som hos Folksam även kallas för allriskförsäkring.

Om du köper Mellan gäller försäkringen upp till 40 000 kronor per skadetillfälle. Väljer du Stor halveras självrisken och den maximala ersättningen dubblas till 80 000 kr.

Ersätter upp till 40 000 kr

  • Mellan-paketet ersätter dig om du till exempel skulle tappa mobilen, smycken eller glasögon
  • Gäller dygnet runt både i och utanför hemmet
  • Om du är på resa gäller försäkringen i hela världen (de första 45 dagarna)
  • Upp till 40 000 kr per skadetillfälle

Stora paketet ger ytterligare hjälp 

  • Jämfört med Mellan så halveras självrisken till 900 kr om du väljer Stora paketet
  • Ersättningsnivån höjs upp till 80 000 kr
  • Om du tappat nycklarna och det finns risk för inbrott får du hjälp med låsbyte
  • Vid förlust av kontanter ersätts du upp till 3 000 kr

ICA Försäkring

Drulleförsäkring ingår i de flesta av ICA:s försäkringar, bland annat i deras hemförsäkring med drulle. Det högsta ersättningsbeloppet är på 100 000 kronor och självrisken är på 1 500 kr.

Klickar du runt på ICA:s hemsida kommer du se att de även kallar drulleförsäkringen för allriskförsäkring eller allriskskydd.

Inbyggd i bilförsäkringen

Har du ICA:s bilförsäkring ingår allriskförsäkring i både halv- och helförsäkringen. Försäkringen ersätter då bland annat om du tappar bort bilnycklarna eller om det blir skador på inredningen i bilen.

Skulle du råka tanka bensin istället för diesel (eller tvärtom) ersätter drulleförsäkringen i ICA:s bilförsäkring saneringen.

Du får ICA-bonus när du tecknar deras försäkringar

Eftersom ICA Försäkring är en del av ICA Gruppen, som ju är mest kända för sina matbutiker, har du med försäkring hos dem några förmåner som sticker ut. En av dem är att du som har ett ICA-kort får bonus på hela försäkringskostnaden när du tecknar en eller flera försäkringar hos ICA.

En annan bra grej med ICA är att maten skulle bli förstörd på grund av att kylen eller frysen går sönder så ersätter ICA dig med ett presentkort på upp till 5 000 kronor. Om du har ICA:s hemförsäkring vill säga.

Gå direkt till ICA Försäkringar här »

Moderna Försäkringar

När du köper en Hemförsäkring Medium eller Hemförsäkring Large hos Moderna ingår drulleförsäkring.

Försäkringsbrevet du får definierar det högsta ersättningsbeloppet. Grundsjälvrisken i Modernas hemförsäkring är 1 500 kronor.

Ersättning för lösöre

Saker som du själv äger, lånar eller hyr av privatpersoner kallas ibland för ”lösöre”. Ersättning för lösöre ingår hos Moderna i grundskyddet (det vill säga det som omfattas av Hemförsäkring Liten). Vissa prylar omfattas dock inte av försäkringen, till exempel motorcyklar eller bilar. Då krävs istället specifika försäkringar, det vill säga MC-försäkring eller bilförsäkring.

Ersättningen för olika typer av föremål kan vara begränsad till specifika maxbelopp. Dessa finns oftast specificerade i Modernas försäkringsvillkor.

Få självriskreducering hos Moderna

Om du har flera försäkringar hos Moderna kan du bli så kallad Moderna Bonuskund. Det innebär bland annat att du får självriskreducering med upp till 1 000 kronor vid skador som ersätts av din boende-, bil- eller djurförsäkring.

Exakt hur mycket självriskreducering du får baseras på hur många olika bonusgrundande försäkringar du har tecknat hos Moderna.

Gå direkt till Moderna här »

Svedea

Ett försäkringsbolag som urskiljer sig från mängden är Svedea. De erbjuder inga hem- eller villaförsäkringar, utan har istället specialiserat sig på fordons-, djur- och en del specialförsäkringar.

Hos Svedea ingår en drulleförsäkring för situationer som rör din bil när du tecknar Bilförsäkring Halv eller Bilförsäkring Hel.

Drulleförsäkring i bilförsäkringen

Otursförsäkringen, som Svedea också kallar den, täcker i regel tre olika typer av skador på bilen:

  • Bilens inredning – om du spiller kaffe eller det blir andra fläckar eller skador inuti bilen
  • Bilnycklarna – om du tappar bort bilnyckeln, eller om nyckeln går sönder
  • Bränsletanken – om du gör en feltankning, till exempel tankat bensin istället för diesel (eller tvärtom)

Laborera med självrisken

Den summa du själv måste betala när du får ersättning för en skada kallas som bekant för självrisk. När du tecknar en bilförsäkring hos Svedea kan du välja vilken nivå på självrisk du vill ha – ju högre självrisk du väljer, desto billigare blir försäkringen.

På Svedeas hemsida kan du skriva in dina biluppgifter för att själv laborera med olika nivåer på självrisken. Du får då fram olika förslag på vad en hel- eller halvförsäkring skulle kosta för just dig och din bil.

Gå direkt till Svedea här »

Skydda det du är rädd om och lägg tid på dig själv och din familj.

Sammanfattning: Att tänka på när du ska teckna hemförsäkring med drulle

  • Läs alltid igenom försäkringsvillkoren innan du ska teckna en försäkring.
  • Besök flera försäkringsbolags hemsidor för att jämföra utbud, pris och innehåll.
  • Tänk på att det kan löna sig att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

Till sist, vänta inte onödigt länge med att teckna en försäkring.

Att köpa en försäkring är en tråkig kostnad, men du kommer tacka dig själv när oturen är framme. Det är nämligen ännu tråkigare att tvingas kasta iväg flera tusentals kronor på saker som gått sönder, blivit stulna eller på andra sätt kommit bort, speciellt om det är en olycka som gjort dig väldigt ledsen och nedstämd.

Ett bra försäkringsbolag hjälper dig när du behöver det, men med det sagt ska du alltid ta del av försäkringens villkor innan du tecknar den.

Tips: Gå direkt till Compricer för att jämföra försäkringar >>