övervakningskameror

Välj rätt övervakningskameror – Komplett guide

Marknaden för övervakningskameror har exploderat de senaste åren och det är förståeligt. Fler och fler har upptäckt det fina med att av olika anledningar ha kontroll över sina ägor, oavsett om det är inomhus eller utomhus.

Olika överkameror inomhus och utomhus

Att välja rätt övervakningskamera är inte alltid lätt. Marknaden är översvämmad av olika lösningar. Vi försöker här reda ut begreppen kring hur man ska välja.

Enklare IP-kameror inomhus

Man ska börja någonstans och de flesta börjar nog med att köpa en enklare IP-kamera för att sätta upp någonstans hemma i huset. Det kan vara för att bevaka ett garage som kanske inte har det bästa låset eller för att se vad de små barnen egentligen har för sig när de somnat och man har stängt dörren.

Dessa IP-kameror kopplas upp till husets WIFI och man kan sedan så vad som händer med bara några sekunders fördröjning i en app. Fördröjningen beror på att i princip alla livesändningar behöver någon eller några sekunders buffring för att bilden ska flyta på ett bra sätt.

Det finns appar som fungerar med nästan alla IP-kameror men oftast fungerar det ändå bäst men tillverkarens egen app som är optimerad för just den kameran.

En IP-kamera är billig. Lite varierar de i pris men det handlar om hundralappar. De allra billigaste kostar bara någon hundralapp. Det gamla klassiska talesättet att man får vad man betalar för gäller i ganska stor utsträckning. Köper man de billigaste kamerorna är upplösningen oftast inte den bästa.

IP-kameror utomhus

Det finns även IP-kameror för utomhusbruk. Kamerorna är likadana som de för inomhusbruk men ofta lite mer avancerade. Det finns lite bättre möjligheter att sätta fast dem och det följer även ofta med ett väggfäste medan IP-kamerorna inomhus ofta förväntas ställas på en bänk eller liknande.

IP-kamerorna för utomhusbruk är förstås också vattentäta för att klara av förutsättningarna.

IP-kamerorna utomhus kostar några hundralappar mer än de inomhus. Från 500 kronor och uppåt.

Arlo är det system av övervakningskameror som dominerar

Något som kommit mer och mer på senare år är mer avancerade system av övervakningskameror som tidigare kanske mest riktade sig till företag som skulle övervaka sina lokaler men som man nu absolut kan ha hemma hos sig.

Dessa system har sjunkit mycket i pris men ännu viktigare, de har med teknikens utveckling blivit mycket mer användarvänliga. Verkligheten som fanns tidigare där en vakt satt och vilade ögonen på monitorer med rullande film från övervakningskameror existerar inte längre.

Arlo-kamerorna är smarta

Nu är kamerorna så smarta att de sätter igång själva och även kan skicka en notis i telefonen när något rör sig framför kameran.

Det finns några olika system som konkurrerar men de som just nu är störst, och bäst, på marknaden är Arlo som är det system vi här på Onlineguiden främst rekommenderar.

Systemet är uppbyggt kring en liten centralenhet som kopplas till husets router och centralenheten kommunicerar sedan med kamerorna runtom i eller utanför huset.

Varje kamera har en funktion som sätter igång den så fort rörelse registreras. Därefter startar en inspelning som sedan sparas automatiskt i en vecka helt gratis.

I Arlo-systemet spelas filmerna in helt gratis

Om man vill att filmerna ska sparas längre kan man antingen betala en slant så de sparas i Arlos moln eller så kan man koppla en extern hårddisk till centralenheten. Så fort kamerorna sätt igång kan man också få en notis i sin telefon.

Arlos centralenhet har också en stark larmsignal som man kan aktivera via sin mobiltelefon om det sker något man inte vill ska ske inne i huset.

Arlos övervakningskameror kan placeras inomhus och utomhus men deras vattentäta standard gör att de gör sig allra bäst utomhus. Det finns dessutom specialkameror för inomhusbruk, exempelvis en särskild kamera med babyvakt-funktioner.

Sex kameror kan kopplas upp helt gratis till centralenheten och vill man ha flera kan man koppla upp dessa mot en avgift.

Det är emellertid just att systemet rullar på gratis som är Arlos kanske allra största styrka. När man köpt grejerna är den app som man kan se allt i gratis och alla inspelningar sparas också helt gratis om man inte har några speciella önskemål som extremt många kameror eller att det ska sparas en längre tid.

Välj system av övervakningskameror om du vill ha en bra produkt

System av övervakningskameror är det man ska välja om man vet med sig att man verkligen vill använda övervakningskameror. Dessa system är helt överlägsna IP-kamerorna. Helt enkelt professionell övervakning, men som kan skötas av vem som helst utan någon som helst ansträngning.

Till skillnad från IP-kamerorna har dessa kameror också inbyggda batterier så de inte kräver någon fast nätinkoppling. De kan alltså placeras precis var som helst bara de har kontakt med centralenheten.

Och jodå, det går utmärkt att ha kameror till detta system även bortom räckvidden för centralenheten. Arlo har en kamera med ett simkort som går på 4G, alltså mobilnätet, vilket medför att man kan ha den precis var man vill men ändå kunna se precis vad som händer direkt i sin telefon.

Det kommer ständigt nya system av övervakningskameror och snart kommer det säkert en rejäl utmanare till Arlo, men det kan vara klokt att vänta i så fall till att någon etablerat sig.

Konkurrens är i regel bra för utvecklingen av tjänster för oss konsumenter, något vi sett när Zoom utmanat som onlinetjänst för videomöten.

Arlo inte billigast, men bäst just nu

Det finns system som är billigare, och fungerar bra, men gemensamt för dem än så länge är att användarvänligheten inte är i närheten av vad man kan hoppas på. Man måste helt enkelt lägga för mycket tid och kraft på att sköta dem och det är ju inte riktigt vad man vill.

Arlos system av övervakningskameror finns i massor av olika tappningar men överlag kan man säga att en enskild kamera kostar dryga tusenlappen och centralenheten runt tusenlappen. Dessa säljs oftast i paket och ett paket med 3-5 kameror plus centralenhet kostar runt 5000 kronor beroende på antal kameror.

Reglerna för övervakningskameror är något luddiga

Det finns en enkel huvudregler när det gäller övervakningskameror. Man får inte filma något som sker på mark som man inte äger. Kort sagt, riktar man en kamera som är i bruk ut mot vägen utanför huset så bryter man i praktiken mot lagen.

Sen finns det väldigt många gråzoner också.

De flesta lite mer avancerade övervakningskamerorna har funktioner som ”geofence” där man kan ställa in kameran på att inte filma ett särskilt område, trots att kameran riktas ditåt. Med andra ord kan en kamera vara riktad mot en allmän väg men ändå inte bryta mot någon lag då den faktiskt inte filmar just vägen.

Enklast är emellertid att hålla sig till att rikta sina kameror utomhus mot den egna tomten och inte något annat. Det är helt genomförbart och det är förstås den egna tomten som är det intressanta för i princip alla som köper övervakningskameror.

Är det ens lagligt att filma den egna tomten då?

Om man hårdrar lagarna är det faktiskt inte helt självklart, men i praktiken är det inga problem. Samma sak gäller att filma i sitt eget hus. Det är förstås inga problem, men i lagtexterna finns det vissa tveksamheter även där.

Sammanfattningsvis, händer något hemma på din egen tomt eller inne i ditt eget hus så får du filma det. Allt annat får du inte filma.

Övervakningskameror säljs inte på Jula eller Biltema

Det är enkelt att tänka att man ska springa till hemmafixarbutikerna för att köpa sina övervakningskameror men faktum är att Jula och Biltema bara har enstaka, enklare IP-kameror som inte alls står sig särskilt väl i pris.

Kjell & Company bäst på övervakningskameror

En butik som har ett mycket brett utbud av övervakningskameror är Kjell & Company som har allt från enklare övervakningskameror till en mängd färdiga paket med Arlo-kameror, ofta till fina kampanjpriser.