Robot Roblox

Roblox – Guide på svenska [FAQ]

Roblox är ett spel till dator och mobil där spelarna skapar olika världar och ”spel i spelet”, vilket gör Roblox till en onlineplattform. Valutan i Roblox heter Robux och det går att köpa svenska Roblox presentkort här hos Startselect.

Roblox utvecklades 2004 av David Baszucki, John Shedletsky, Matt Dusek och Erik Cassel.

Vi på Onlineguiden har gjort en guide på svenska med det viktigaste att veta om spelet Roblox.

Börja spela Roblox

Roblox kan spelas på datorer, smartphones, plattor och olika spelkonsoller.

Plattformen lanserades av Roblox Corp 2006, men dess stora framgångar är ganska nyliga. Framför allt till följd av coronapandemin och restriktionerna den fört med sig har användandet av datorer och spel ökat.

Det har också blivit uppskattat att kunna träffa och chatta med andra virtuellt i takt med att de vardagliga sociala relationerna begränsats.

År 2020 spelade över hälften av alla ungdomar år i USA som var yngre än 16 år spel på Roblox.

Skapa en användare

För att använda Roblox registrerar man sig på www.roblox.com och skapar ett konto. Att registrera sig är enkelt och spelkaraktärens namn man vill ha är i regel inte sitt riktiga namn, utan med ett påhittat användarnamn.

Bra att känna till är att det är gratis att registrera sig och att spela. Det är först när man väljer tilläggstjänster som Roblox kan börja kosta riktiga pengar.

Det är med andra ord fullt möjligt att spela Roblox gratis, utan att betala någonting alls.

Slogan för spelet är förresten ”Powering imagination!” (ungefär: ”Driver fantasin!”).

Spela spel i Roblox

Spelen i Roblox kan spelas tillsammans med användare från hela världen, men man kan också välja att spela med sina ”riktiga” vänner.

I de olika spelen kan användarna samarbeta eller tävla mot varandra, beroende på hur respektive spel är uppbyggt.

Skapa egna spel i studion

Det speciella med Roblox är att spelen är utvecklade av användarna själva och att de flesta spelen är skapade av barn.

Spelen skapas i verktyget ”Roblox Studio”. I studion kan man å ena sidan bygga saker med byggblock (som är ritade med 3D-effekt) och å andra sidan programmera sakerna med programspråket Lua, så att de fungerar dynamiskt med rörelser.

Utvecklingen av spel i Roblox sker med andra ord oftast i två steg. Och du, var inte rädd för att det låter krångligt – spelet är extremt användarvänligt!

Grafiken i onlinevärlden som man spelar i är ganska enkel och kantig. I spelen kan man gå och hoppa, samt skaffa saker eller byta dem med andra användare.

Exempel på populära spel i Roblox

Adopt Me!

Spelet började som ett rollspel där vissa spelare var barn och andra spelare var föräldrar som tog hand om barnen. Det har med tiden utvecklats mot att ha, köpa eller byta olika husdjur.

Piggy

Figurerna i spelet är inspirerade av karaktärerna från barnprogrammet ”Peppa Pig”, fast i skräckversion. Piggy är en polis som ska försöka hitta den försvunna George Pig (i barnprogrammet heter Peppa Pigs lillebror George).

I spelets början blir Piggy nedslagen och vaknar i ett rum hon aldrig sett tidigare. Klarar sig levande ut ur rummet beger hon sig till polisstationen, där dock inte saker står rätt till.

Piggy flyr tillsammans med Doggy, men efter att de båda tagit en tupplur är även Doggy försvunnen. Så fortsätter Piggy att försöka överleva genom att hitta vänner och försvara sig mot fiender.

Jailbreak

Även detta populära spel är ett rollspel där spelaren bryter sig ut från ett fängelse och iväg på olika äventyr som att upptäcka staden, köra omkring i öknen eller råna banker.

Ett bra spel för barn

Roblox vänder sig framför allt till barn. Det är rekommenderat från och med sju års ålder, och flera barnanpassade funktioner finns för alla spelare under tretton års ålder.

Den enkla grafiken gör att eventuellt våld i spelet inte ser realistiskt ut och sexuellt innehåll är uttryckligen förbjudet.

Kreativt och socialt datorspel

I studion får barn möjligheten att lära sig mycket om hur man kan använda och programmera datorer. Bara barnens fantasi och kreativitet sätter gränserna för innehållet i spelen.

Själva spelen i spelet då? Ja, de varierar väldigt mycket.

Vissa spel – och det finns flera miljoner av dem att välja mellan, hela tiden skapas det nya – är ganska lika tidigare redan befintliga spel, medan andra spel är mer nytänkande.

Personerna som har gjort spelen får en andel av inkomsten när spelare köper saker i deras spel.

Pengarna i Roblox heter Robux

Med Robux kan man skaffa ett utseende, kläder, accessoarer och liknande saker till sin avatar (den figur man spelar med).

Som spelare kan man också köpa saker inuti de olika spelen som finns i Roblox. Exempel kan vara husdjur, byggnader, presenter, mat och kläder.

Läs mer om Robux här i vår specifika guide: Allt om Robux

Leksaker med Roblox-tema

Visste du att det går att köpa leksaker med figurer från Roblox? Produkterna lämpar sig för barn mellan 4-10 år.

Leksakerna säljs i små paket och innehåller olika karaktärer. En av figurerna är Aqualotl (hjärnan bakom göm-och-sök-spelet Blox Hunt).

Exempel på figurer i Roblox som finns som leksaker:

  • Aqualotl
  • Snowboard Boy
  • Brainbot 3000
  • Alana
  • Golden God
  • Abbey Bominable
  • Loyal Pizza Warrior
  • Endermoor Skeleton
  • Booga Booga

Läs mer om respektive leksak och se utbudet här hos Coolshop »

Exempel på leksaker med Roblox-tema.

Chatt och regler

I Roblox kan man chatta och lägga till vänner. Det här medför att alla som deltar i det sociala måste rätta sig efter vissa regler för hur man beter sig.

Det är bra att känna till att tillverkarna av spelet har gjort en del ansträngningar för att garantera säkerheten i chatten, framför allt vad gäller användare under 13 års ålder.

Till en början kunde unga användare bara chatta med bestämda, färdigskrivna kommentarer. Den funktionen har dock tagits bort, men chatten filtreras kraftigt vad gäller vilka ord man får och inte får använda.

Det går att begränsa chatten i inställningarna om man som förälder skulle vilja styra innehållet än mer. Man kan exempelvis göra så att spelaren bara får prata eller spela med sina vänner i spelet. Det går också stänga av chatten helt.

Föräldrar har möjlighet att begränsa inställningarna med en pinkod, vilket kan vara bra att känna till.

Fusk, scam och annat fuffens

Ingenting som sker på Internet är riskfritt, och det gäller även Roblox.

Eftersom Roblox har blivit en så stor plattform med så många användare finns det en risk att man kan råka ut för fejksidor, skapade för att lura användarna på pengar.

Det kan också vara så att personer som lyckas gå runt reglerna för en barnvänlig miljö och mot sexuellt innehåll. Roblox jobbar aktivt för att åtgärda dessa problem.

Köpa saker i Roblox för riktiga pengar

Det är väldigt lätt att köpa saker i Roblox för riktiga pengar, så om enheten som plattformen används på är kopplad till en betalningsfunktion kan det vara bra att spärra inköp i inställningarna. Man har också möjlighet att få tillbaka pengarna inom fjorton dagar.

Användarna kan även köpa ett så kallat Roblox Premium-medlemskap som utdelar ett antal Robux varje månad och som ger tillgång till ett antal premiumfunktioner.

Läs mer om Roblox Premium och se vad det kostar här i vår guide till Robux.

Roblox presentkort

Du kan köpa presentkort på Robux här hos Startselect.

Exempel på officiella presentkort till Roblox.

Sammanfattning

I korthet kan man säga att Roblox är ett ganska barnvänligt spel som uppmuntrar barnens kreativitet och fantasi och ger möjlighet för dem att umgås.

Som alltid är det att rekommendera att föräldrarna håller ett öga på vad barnen gör både vad gäller spelets chatt och möjligheten att göra av med riktiga pengar.

Roblox har en bra guide för föräldrar där man kan se svar på i stort sett alla frågor.

Roblox är helt enkelt en digital och social minivärld som speglar verkligheten ganska bra. Och vem vet hur den utvecklas framöver?

Vanliga frågor

Vad är egentligen Roblox?

Roblox är ett spel till dator och mobil där spelarna skapar olika världar och ”spel i spelet”, vilket gör Roblox till en onlineplattform. Användarna chattar med varandra, utför uppdrag ihop, spelar spel och ”hänger”, nästan precis som i den ”verkliga världen” faktiskt. Läs mer här i vår stora guide till Roblox.

Är Roblox ett bra spel för barn?

Ja, verkligen. Roblox är ett extremt kreativt spel där man kan testa sig fram och skapa alla möjliga figurer, spel och ”världar”. Det går att chatta med sina ”riktiga” kompisar och som förälder går det att göra flera inställningar och använda särskilda pinkoder för att vara trygg. Säkerheten i Roblox har förbättrats avsevärt de senaste åren vilket gör det till en trygg plats på nätet.

Var kan jag läsa mer om Roblox?

Här på Onlineguiden har vi samlat en hel del information om Roblox. Vi har sammanställt fakta och information som är bra för både spelare och föräldrar: onlineguiden.se/roblox

Blandad fakta

Här följer lite gott och blandat om Roblox.

Roblox hette från början Dynablocks

Vid skapandet hette spelet Dynablocks, men det namnet ändrades 2005 till Roblox – och 2006 blev det klart för utgivning.

Stödjer Black Lives Matters

Rent ideellt tar Roblox ställning mot rasism och stödde kampanjen ”Black Lives Matters”.

Köpa Roblox aktie

Roblox ska börsnoteras under 2021 och det går därefter att köpa bolagets aktie hos till exempel Avanza och Nordnet.

Företaget har planerat en direktnotering och ansökt om det hos amerikanska finansinspektionen (SEC). Direktnotering innebär att marknaden sätter priset, istället för att man väljer en förutbestämd startkurs när handeln av aktien drar igång.

Under början av 2021 tog Roblox in 520 miljoner dollar under en finansieringsrunda, vilket värderade bolaget till strax under 30 miljarder dollar.

Presenttips till den som spelar Roblox

Coolshop har en del leksaker med Roblox-tema, bland annat figurer i spelet. Läs mer här hos Coolshop »

Exempel på leksaker med Roblox-tema.

Läs mer om presentkort i Roblox i vår stora guide om Robux eller gå direkt till Startselect, där du kan köpa officiella presentkort.

Exempel på officiella presentkort till Roblox.