Lista över de mest stulna bilmärkena – enligt ny statistik

Volvo var biltjuvarnas favoritmärke i fjol, följt av Volkswagen och Audi enligt siffror från Larmtjänst. Låt oss ta en titt på utvecklingen över de mest stulna bilmärkena 2019.

Totalt stals 7 180 bilar i Sverige förra året. Det var en minskning från föregående år, men samtidigt ökar andelen stulna bilar som inte kommer tillbaka.

Polisen ser även att stölder av reservdelar som katalysatorer ökar markant.

De allra flesta av de stulna bilarna förs utomlands av internationella brottsnätverk, var femte bil kommer aldrig tillbaka.

Finns flera skäl till varför Volvo är vanligast

Volvo toppar listan över de mest stulna bilmärkena 2019 med 1 504 stulna bilar (21 procent).

På andra och tredje plats på listan kommer Volkswagen med 808 stulna bilar (11 procent) och Audi med 564 (7,8 procent).

– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala, motorexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Bilar förs ut ur landet av stöldligor

Larmtjänsts siffror visar att antalet stulna personbilar fortsätter att sjunka. 2019 stals 7 180 personbilar vilket är en minskning med 9 procent från föregående år. Samtidigt ökar andelen stulna personbilar som inte återfinns.

2019 försvann 22 procent av de stulna bilarna för gott, en ökning från 2018 med 2,4 procent. För nyare bilar (årsmodell 2014 till 2020) är siffran ännu högre, 29 procent.

– Det är klart att det är oroande att så stor andel som 90 procent, eller i genomsnitt 17 bilar per dag, förs utomlands. Extra tydligt blir det när man tittar på nyare bilar som försvinner i ännu större utsträckning enligt siffrorna från Larmtjänst.

Stefan Brala tillägger dock att det går att minska risken för att få sin bil stulen.

– Man får inte glömma bort att det finns mycket man kan göra för att förhindra att bilen blir stulen. Jag uppmanar alltid till att vara uppmärksam på var man parkerar bilen och hur man förvarar bilnyckeln.

Stölder av reservdelar ökar markant

Parallellt med att allt färre stulna bilar kommer tillbaka, rapporterar även Larmtjänst att polisen ser en markant ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter under januari och februari 2020.

Den här typen av reservdelar innehåller ädelmetaller och har relativt högt skrotvärde. Katalysatorerna stjäls främst från äldre årsmodeller och partikelfilter från nyare dieselbilar.

Det kan med andra ord vara en bra idé att sätta upp en övervakningskamera i anslutning till sitt garage eller där man förvarar sina hemmaverktyg.

Tullen kan få nya befogenheter

Den höga andelen stulna bilarna som förs utomlands beror till stor del på att det inte ingår i Tullens uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige.

I en ny rapport från Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakningen föreslås att tullen ska få befogenheter att hålla kvar misstänkt stöldgods. Myndigheterna föreslår också ett förbud mot införsel eller import av störsändare.

– Tullen kan i dag bara maktlöst se på när stulna bilar och bildelar förs ut ur landet. Att tullen har rätt att ingripa när misstänkt stöldgods är på väg att lämna landet är avgörande för att stöldligorna ska sluta se Sverige som ett smörgåsbord av dyra bilar och reservdelar, säger Stefan Brala.

Lista: Antal stulna personbilar 2019

Här är en tabell som visar de mest stulna bilmärkena under fjolåret.

Bilmärke Antal stulna personbilar
Volvo 1 504
Volkswagen 808
Audi 564
BMW 529
SAAB 426
Mercedes-Benz 425
Toyota 363
Ford 314
Peugeot 265
Renault 222
Opel 216
Skoda 179
Nissan 164
KIA 143
Mazda 133
Huyndai 125
Citroen 113
Mitsubishi 91
Honda 67
Fiat 62
Seat 56
Porsche 51
Chevrolet 43
Chrysler 38
Land-Rover 34
Subaru 33
Dacia 25
Jeep 25
Lexus 24
Mini 17
Tesla 14
Jaguar 14
Dodge 11
Alfa Romeo 7
Cadillac 7

Källa: Larmtjänst

Råd från Trygg-Hansas motorexpert för hur du bäst skyddar dig mot en bilstöld:

    • Förvara nyckeln i en plåtlåda eller i ett skyddsfodral (RFID-påse) om du har en ”key-less-bil”, då minskar risken för att tjuvarna ska kapa signalen till bilen och göra en så kallad reläattack. Bilnyckeln ska aldrig förvaras innanför ytterdörren, oavsett om bilen har ett traditionellt billås eller är av nyare modell.
    • Undvik att parkera bilen på oupplysta platser där det rör sig lite folk. Det ska gärna vara rörelse och trafik.
    • Parkera bilen i garage om du har möjlighet. Det är lätt att garaget förvandlas till förråd istället för en säker förvaringsplats för bilen.
    • DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så att det syns att din bil är märkt med MärkDNA.
    • Installera en spårsändare för att det ska gå lättare att hitta bilen vid en stöld. Kontakta gärna ditt försäkringbolag innan du köper spårsändaren för vägledning kring vilken produkt de rekommenderar.

Vill du veta mer om försäkringar kan du ta en titt på vår guide om hemförsäkring med drulle.