ICA-reklamen: Här är alla ledtrådar med svar [Stig & Stina]

När nyheten kom att Loa Falkman slutar i rollen som ICA-Stig började gissningsleken direkt. Här är alla ledtrådar och förklaringar som till slut ledde fram till Björn Kjellman och Suzanne Reuter.

Sedan Loa Falkman avslöjade att han slutar i rollen som ICA-Stig har det förekommit en mängd spekulationer och gissningar kring hans efterträdare.

I den avslutande reklamfilmen möter tittarna för första gången Björn Kjellman i rollen som ICA-Stig och dessutom ICA-butikens nya karaktär ”ICA-Stina”, som spelas av Suzanne Reuter.

Men hur var det egentligen med ledtrådarna? Låt oss ta en titt på hur ICA själva förklarar sina referenser som funnits i reklamfilmer och på affischer runt om i landet.

Suzanne Reuter och Björn Kjellman som ICA-Stina och ICA-Stig.

Förklaring av ICA:s ledtrådar

Här följer en genomgång av ledtrådarna inför avslöjandet av den nya ICA-Stig.

1. Fångtröja på en krok

Tröjan som var upphängd på en krok i en av de tidiga reklamfilmerna anspelade på en film från 1999 som heter Vägen ut, där Björn Kjellman medverkar.

2. Vykort från England

En reklamfilm visar en anslagstavla där ett vykort från England sitter fastnålad. På bilden syns en lastbil, vilket var en referens till TV-serien Lorry, vilket är ”lastbil” på engelska.

Suzanne Reuter var med i den speciella humorserien, tillsammans med bland andra Peter Dalle, Lena Endre, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Claes Månsson, Stefan Sauk med flera.

3. Stig får en blombukett med liljor

Namnet ”Suzanne” kommer från ”Susanna”, som har grekiskt ursprung – och på hebreiska betyder ”lilja”.

Kanske inte den mest glasklara ledtråden, om man säger så?

4. Liljehonung på ICA.se

En av de profilerade produkterna på ICA.se var liljehonung, vilket var ytterligare en referens till liljor och Suzanne.

Dessutom tycker ju Björnar om honung…

5. Tvillingarnas stjärntecken

I en reklamfilm sitter Loa Falkman och Hans Mosesson i ett rum där Tvillingarnas stjärntecken visas på en teve. Det ”råkar” vara samma stjärntecken som både Suzanne Reuter och Björn Kjellman är födda i.

6. Bild från skapelseberättelsen

Här var det förstås kopplingen till filmen Adam och Eva som var i fokus. Björn Kjellman spelade huvudrollen (tillsammans med Josefin Nilsson).

7. Butiksutrop efter Lena Svensson

Om man lyssnar noga hör man hur ”Lena Svensson till kassan, tack” ropas ut i butikens högtalare i en av reklamfilmerna.

Referensen här är till den folkkära TV-serien Svensson, Svensson, där Suzanne Reuter spelar just Lena Svensson.

8. Nallebjörn på reklamaffischerna

Den som tog fram ett förstoringsglas (nästan i varje fall!) kunde skymta att en liten nallebjörn syns i bakgrunden på en del av ICA:s reklamtavlor.

Nallebjörnen är en hänvisning till Björn Kjellman, som figurerar på just de affischerna.

9. Brosch på kavajslaget

Några av ICA:s reklamaffischer visade en ”Stig” med en liten guldbrosch på det vita kavajslaget.

Det här var en referens till TV-priset Guldbaggen, vilken Suzanne Reuter vann 1994. Det är också Suzanne som ”syns” på de här affischerna.

10. ”Vet du vilka det är som tar över?”

I ICA:s app kunde man under söndagen den 31 januari få en tydlig ledtråd om att det var två nya personer som skulle träda in i den prisade reklamserien.

Med texten ”Vet du vilka det är som tar över?” hänvisade man under de sista timmarna till gissningtävlingen, där alltså rätt svar var Björn Kjellman som ICA-Stig och Suzanne Reuter som ICA-Stina.

Björn Kjellman som ICA-Stig

Björn Kjellman har en lång karriär som skådespelare i svenska filmer, serier och på teaterscener.

– Det känns väldigt spännande att ta sig an den här rollen som mina kollegor gjort så bra de senaste 19 åren. Jag hoppas kunna göra min egen tolkning utan att klanta till det fullständigt, säger Björn Kjellman.

Suzanne Reuter som ICA-Stina

Suzanne Reuter är en av Sveriges mest välmeriterade skådespelare som medverkat i flera svenska filmer, serier, humorserier och på teaterscener.

ICA-Stina beskrivs som Stigs världsvana och självsäkra storasyster som, efter många års rundresande i världen, återvänder till butiken.

Stina, som äger 51 procent av ICA-butiken, har mycket att säga till om som delägare och storasyster, något som kommer att märkas i kommande filmer från ICA, i alla fall enligt ICA själva.

– Det är väldigt roligt att vara med om att introducera en ny karaktär i ICA-såpan, särskilt som det finns fler kvinnliga handlare idag. Så det här ser jag fram emot, säger Suzanne Reuter.

ICA:s alla ledtrådar om de nya butiksinnehavarna.

ICA-butiken får nu delat ledarskap

Reklamfilmerna om en ICA-handlare och hans butik produceras i samarbete med reklambyrån King och började sändas i december 2001 och blev redan 2007 utnämnd till den längsta reklamserien av Guinness Rekordbok.

– Vi ser med glädje fram emot att fortsätta följa Stig och Stina i deras uppdrag som ICA-handlare, spelade av Björn och Suzanne, berättar Josefin Lundmark, marknadsdirektör ICA Sverige.

– Att valet föll på just Björn och Suzanne var för att de, förutom att vara några av Sveriges bästa och mest välmeriterade skådisar, har en underbar komisk timing som vi tror och hoppas kommer underhålla svenska folket.

– Vi ville också ge utrymme för en kvinna att få representera handlarrollen även i våra reklamfilmer, för att spegla de många duktiga kvinnliga ICA-handlare som finns därute, avslutar Josefin Lundmark.

Läs mer om Onlineguiden och våra populära guider, till exempel listan med bra presenter till en gamer.