Inför Ungern – Schweiz i fotbolls-EM 2024

Grupp A i UEFA Euro 2024 börjar med en match som kan vara avgörande för vilka lag som tar sig direkt till åttondelsfinal. Den 14 juni möts Ungern och Schweiz, två lag som ses som de största utmanarna till värdnationen Tyskland om de två toppositionerna i gruppen. Matchen spelas på Fußball Arena München i München.

Ungern: Hoppas på en bättre turnering

Ungern gör sin andra raka EM-medverkan under tränare Marco Rossi, som har uppdraget att förbättra resultatet från EM 2020. Då slutade laget sist i sin grupp trots två hemmamatcher i Budapest.

Men mycket har förändrats sedan dess. Ungern kvalificerade sig enkelt till Euro 2024 som obesegrade gruppvinnare (5 vinster, 3 oavgjorda). De var också imponerande i UEFA Nations League A, där de slutade tvåa i sin grupp över både Tyskland och England. Med en 14 matcher lång obesegrad svit, som nyligen bröts av Irland, ser Ungern ut att kunna prestera starkt i årets turnering.

Schweiz: Erfarenhet möter ungdom

Schweiz går in i EM 2024 under ledning av Murat Yakin, som tog över laget efter EM 2020. De kvalificerade sig som tvåa i sin grupp trots att de hade problem med att vinna matcher mot slutet av kvalet (1 vinst, 5 oavgjorda, 1 förlust).

Yakin har valt en trupp med en mix av erfarenhet och ungdom. Femton av spelarna var med i EM 2020 och tretton av dem deltog även i VM 2022. Några av de viktigaste spelarna är Granit Xhaka, Ricardo Rodriguez och Steven Zuber, som alla var med när Schweiz besegrade Ungern två gånger i kvalet till VM 2018.

Viktiga spelare

Ungern: Barnabás Varga

Barnabás Varga har visat stark form under 2024 med åtta mål för klubb och landslag. Han gjorde två mål i Ungerns sista uppvärmningsmatch mot Israel och är en nyckelspelare i anfallsspelet.

Schweiz: Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri är en veteran i schweiziska landslaget och har gjort två mål för sitt land under 2024. Hans tekniska skicklighet och erfarenhet gör honom till en viktig spelare i laget.

Historik och formkurva

Det har gått 86 år sedan Ungern och Schweiz senast möttes i en stor turnering, då Ungern vann med 2-0 i VM 1938. De senaste mötena har dock dominerats av Schweiz, som har vunnit sex av de senaste nio matcherna mot Ungern. De senaste matcherna spelades i kvalet till VM 2018, där Schweiz vann både hemma (5-3) och borta (3-2).

Ungerns form

Ungern har visat bra form med fyra vinster, en oavgjord och en förlust i sina senaste sex matcher. Deras senaste match slutade med en förlust mot Irland, men de har visat sig vara svåra att slå under Rossi.

Schweiz form

Schweiz har haft en blandad form med två vinster, tre oavgjorda och en förlust i sina senaste sex matcher. De har haft problem med att vinna matcher men har en stark trupp som kan leverera under press.

Expertanalyser

Andy Clark, Ungern-reporter

Ungern gick obesegrade genom kvalet och deras senaste EM-förlust kom mot Portugal i EM 2020. Då var de mest fokuserade på att vara defensivt starka, men nu har de också en offensiv kraft som kan skapa problem för motståndarna. Med spelare som Sallai, Szoboszlai och Varga i form, kan Ungern vara självsäkra på en bra start.

Anna-Sophia Vollmerhausen, Schweiz-reporter

Schweiz nådde sitt bästa resultat i EM 2020 genom att ta sig till kvartsfinal. Nu hoppas de på en liknande eller bättre prestation. En stark start är avgörande och kapten Granit Xhaka tror att laget har erfarenheten och kvaliteten att leverera. Men med Breel Embolo som nyligen återhämtat sig från skada, blir det viktigt att hitta andra målskyttar.

Förväntade startuppställningar

Ungern

  • Målvakt: Péter Gulácsi
  • Försvar: Lang, Orbán, Szalai
  • Mittfält: Bolla, Ádám Nagy, Schäfer, Kerkez
  • Anfall: Sallai, Szoboszlai, Varga

Schweiz

  • Målvakt: Yann Sommer
  • Försvar: Elvedi, Akanji, Rodriguez
  • Mittfält: Widmer, Freuler, Xhaka, Ndoye
  • Anfall: Shaqiri, Amdouni, Vargas

Tränarnas uttalanden

Marco Rossi, Ungerns tränare

”Schweiz har uppnått imponerande resultat under Murat Yakin. De har toppspelare över hela laget som spelar i stora ligor. De är bättre än oss kvalitetsmässigt och vi förväntar oss att de spelar modern fotboll. Men vi är inte rädda för utmaningar, vi är självsäkra och vet att vi har en chans att vinna mot vilket motstånd som helst.”

Murat Yakin, Schweiz tränare

”Ungern är ett mycket starkt lag. Vi kommer att ha en väldigt hård match. Det som är viktigt för oss är att använda våra starka sidor, och vi hoppas spela en ’överraskande’ match. Vi kommer att försöka utmana dem och komma ut som vinnare. Men det kräver att vi har tur och att vi presterar bra på dagen.”

Prognos för matchen

Med tanke på lagens formkurvor och tidigare möten förväntas en jämn och spännande match. Ungern har visat sig vara starka defensivt men har också utvecklat ett effektivt anfallsspel. Schweiz å andra sidan, har erfarenhet och kvalitet i truppen som kan hantera pressen och leverera under stora matcher.

Förväntat slutresultat: Ungern 1-1 Schweiz

Halvtidsställning: Ungern 0-0 Schweiz

Det ser ut att bli en match där båda lagen har möjlighet att ta poäng. Ungerns offensiva kreativitet och Schweiz defensiva stabilitet kommer att vara avgörande faktorer i denna intressanta öppningsmatch i Grupp A.