Hur uppkopplad TV, smart-TV och IPTV förändrar TV-landskapet

Definitionen av TV håller på att förändras. Med uppkopplad TV, smart-TV och IPTV kan tittarna nu se sina favoritprogram på vilken enhet de vill, när de vill. Detta har lett till en spridning av innehåll och nya sätt för tittarna att få kontakt med vänner, familj och samhället.

I den här artikeln kommer vi att undersöka hur uppkopplad TV och IPTV förändrar TV-landskapet.

Vad innebär IPTV och uppkopplad TV?

IPTV är tv som levereras via internet. IPTV kan levereras via en digitalbox, en smart-tv eller en dator. IPTV levererar innehåll som filmer, tv-program och direktsänd sport till tittare som använder en internetanslutning.

Uppkopplad TV är en term som används för att beskriva TV-apparater som är anslutna till internet. Uppkopplade tv-apparater kan användas för att få tillgång till innehåll från onlinetjänster som Disney Plus, C More, SVT Play, Netflix, Viaplay, Discovery och Amazon Prime Video. De kan också användas för att surfa på webben, kolla sociala medier och spela spel.

Kombinationen av uppkopplad TV och IPTV har skapat en ny typ av TV-upplevelse. Det beror på att tittarna får tillgång till ett bredare utbud av innehåll än traditionell tv. Det gör det också möjligt för tittarna att få kontakt med vänner och familj på nya sätt.

Lästips: Det här innebär 5G

Uppkopplad TV och IPTV omdefinierar sättet att titta på TV

I dag har tittarna fler alternativ än någonsin tidigare när det gäller att titta på tv. De kan titta på sina favoritprogram på traditionella tv-apparater, mobila enheter, bärbara datorer och PC.

Dessutom kan de också få tillgång till ett stort innehåll via uppkopplade tv-apparater och IPTV-tjänster. Detta har lett till en omdefiniering av begreppet ”TV”.

Vad är en smart-TV?

En smart-tv är en typ av internetansluten tv som ger tillgång till strömmande media, webbsurfning, sociala nätverk och andra onlinetjänster.

Smart TV-apparater styrs vanligtvis med hjälp av ett gränssnitt på skärmen. Vissa modeller har funktioner för röststyrning och gestigenkänning (rörelser).

Vad är en set-top-box?

En set-top-box (STB) är en enhet som ansluts till en tv och ger tillgång till strömmande media, webbsurfning, sociala nätverk och andra onlinetjänster.

STB:er styrs vanligtvis med hjälp av ett gränssnitt på skärmen. Vissa modeller har röststyrning och funktioner för att känna igen gester (rörelser).Vad är IPTV?

Hur fungerar en vanlig TV?

Så här fungerade tv-apparater innan plattskärms-tv-apparater blev populära.

En gammal tv-apparat fungerar på samma sätt som en stor projektor, men i stället för att projicera bilden på en skärm kopierar den bilden på ytan av ett internt katodstrålerör (CRT) som är belagt med fosfor.

När du slår på TV:n för att titta på ditt favoritprogram – typ Idol, Melodifestivalen eller nån guldgrävare på TV 10 – växlar en automatiserad elektromagnet mellan olika elektronkanoner som är inbäddade i skåror på CRT:s hals.

Strålen från varje elektronkanon riktas mot ett specifikt spår för att spåra en bild som har spelats in på TV:ns magnetiska videohuvud. Bilden består av tusentals små punkter, så kallade pixlar.

När elektronstrålen sveper över skärmen målar den dessa enskilda pixlar en i taget med rött, grönt och blått ljus i enlighet med de intensitetsvärden som har lagrats i minnet för varje pixel. Denna process upprepas 30 gånger per sekund för att skapa en illusion av en jämn rörelse.