Tips på hur du hittar rätt affärsmodell för ditt nya företag

När man startar ett nytt företag är det viktigt att hitta rätt affärsmodell. Detta kan vara knepigt eftersom det finns många olika modeller att välja mellan.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några av de vanligaste affärsmodellerna och hur du kan avgöra vilken som är rätt för ditt företag.

Vi kommer också att ge några tips om hur du startar ett företag eller startup och kommer igång i rätt riktning!

Innehåll/genvägar:

Vad är en affärsmodell och hur fungerar den?

En affärsplan är ett företags centrala vinstplan där man definierar vilka produkter eller tjänster företaget kommer att sälja, vilken målmarknad det har och vilka kostnader det förväntas ha.

Affärsmodellen beskriver hur företaget planerar att tjäna pengar och vilka åtgärder som måste vidtas för att uppnå detta mål.

Affärsmodellen består av två delar: intäktsmodellen och kostnadsstrukturen.

  • Intäktsmodellen beskriver hur ett företag förväntar sig att tjäna pengar från sina kunder.
  • Kostnadsstrukturen förklarar vilka kostnader som måste uppstå för att intäkterna ska kunna återföras till företagets kassa.

Exempel på olika affärsmodeller

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på som företag. Här är några av de vanligaste modellerna:

  • Produktbaserad
  • Tjänstebaserad
  • Avgiftsbaserad
  • Reklambaserad

Låt oss ta en titt på dem en och en, och några till!

Produktföretag

Produktbaserade företag säljer en fysisk produkt till sina kunder. Detta kan vara ett bra alternativ för företag som har ett starkt varumärke och en lojal kundbas.

Nackdelen med att starta ett företag som säljer produkter till konsumenter är att konkurrensen kan vara stor, vilket gör att kostnaderna för marknadsföring riskerar att bli höga. Att arbeta med till exempel affiliate marketing kan vara taktiskt rätt, särskilt i kombination med hållbar marknadsföring som bygger varumärket långsiktigt.

Ett produktbaerat företag kan ha andra företag som kunder, vilket kallas för B2B (Business to Business). Här brukar man prata om leverantörer eller underleverantörer som två vanliga begrepp.

Tjänsteföretag

Tjänstebaserade företag tillhandahåller en tjänst till sina kunder i stället för att sälja en fysisk produkt. Denna typ av företag kan vara svår att skala upp, men kan vara mycket lönsam om den görs på rätt sätt.

En tjänst är sällan helt fysisk, utan kan vara exempelvis service till en maskin, en utbildning eller onlinekurs. Det kan också vara en frisörsalong, ett nöjesfält eller en restaurang.

Vid en tjänst skapas och konsumeras själva produkten vid ett tillfälle. Den är med andra ord svår att lagra.

Avgiftsbaserade företag

Dessa företag tar betalt av sina kunder för de produkter eller tjänster de tillhandahåller. Denna affärsmodell kan vara mycket framgångsrik, men den kan också vara svår att genomföra utan en stor förhandsinvestering.

Prenumerationer är ett lysande exempel på en avgiftsbaserad affärsmodell. Ta till exempel Netflix, som varje månad får in mängder med pengar från sina kunder.

En term som blivit populär är Saas-företag, vilket betyder företag som säljer ”software as a service”.

Nackdelen med avgiftsbaserade affärsmodeller är att det måste byggas upp ett stort värde innan kunderna blir villiga att betala avgifterna. I exemplet med Netflix så måste de helt enkelt erbjuda bra innehåll (filmer och TV-serier) för att kunden ska tycka det vara värt att betala för.

Det är vanligt att avgiftsbaserade företagsmodeller erbjuder en gratis testperiod för att visa sina potentiella kunder vilket värde företagets produkter eller tjänster skapar.

Reklamföretag

Reklambaserade företag finansieras av reklamintäkter från andra företag som vill sprida sitt budskap via din webbplats eller dina blogginlägg. Affiliate marketing är ett exempel på det här, men även vanliga banners och traditionella tidningsannonser eller TV-reklam och radioreklam.

Tricket för att lyckas som reklamföretag är att ha en stor användarbas, som gärna får vara återkommande så att man lär känna dem.

Tidningar har historiskt sett varit duktiga på den här affärsmodellen; de skapar ett attraktivt innehåll och säljer uppmärksamheten hos läsarna till annonsörer. Tidningar har dessutom lyckats ta betalt för sina tjänster, så de har också en prenumerationsavgift som intäkt.

Stora giganter som Google, Facebook, Tiktok och Twitter är andra företag som tjänar stora pengar på att vara ”medlare” med sitt annonsnätverk.

Detaljhandelsföretag

Denna typ av företag säljer varor direkt till kunderna utan att gå via en mellanhand. De har låga vinstmarginaler, men en hög försäljningsvolym som kompenserar för detta.

Ett intressant företag som skapat en medlemsbas av sina konsumenter är Costco. Ta gärna en titt på deras affärsmodell och inspireras, om du är nyfiken på att ge dig in i detaljhandeln.

Franchising

Detta är när du köper in dig i ett redan etablerat varumärke som har många platser runt om i landet eller på andra ställen.

Det mest kända franschising-företag kan vara McDonald’s, men även ICA och Pressbyrån har en liknande modell. Det gemensamma är att lokala företagare kan använda ett centralt starkt varumärke, upparbetade kontakter för lagerhantering, inköp och andra saker som effektiviserar verksamheten.

Teknikföretag

Denna typ av företag skapar en ny produkt eller tjänst som använder teknik på något sätt för att skapa värde för sina kunder. De har ofta högt uppsatta personal med kunskaper i programvaruutveckling och programmering.

Teknikbranschen har utvecklats snabbt under de senaste decennierna och skapat många nya företag som har förändrat hur vi lever våra liv. Företag som Facebook, Amazon och Apple är goda exempel på denna typ av affärsmodell.

Ericsson och Nokia kan även nämnas, även om Klarna och andra digitala drakar tagit över den nordiska techscenen.

Skalbarhet är ett viktigt begrepp i teknikvärlden där de flesta människorär alltid på jakt efter nästa stora grej.

Nätverksmarknadsföring

Här handlar det om att sälja produkter för ett annat företags räkning och få provisioner som baseras på försäljningsvolymen.

Provisionen kan vara så låg som fem procent, men ligger vanligtvis mellan tio procent och upp till cirka femtio procent

Tips om hur du startar ditt eget företag eller startup

Här kommer några tips för dig som vill starta företag.

Gör din research

Innan du startar ett företag är det viktigt att du gör lite forskning och tar reda på vilken typ av företag du vill skapa. Det är också viktigt att se till att det finns en marknad för din produkt eller tjänst innan du börjar skapa den och spendera pengar.

Få koll på kostnaderna

Skriv ner alla kostnader för att starta ett nytt företag: Detta inkluderar saker som utrustning, reklam, licensavgifter och skatter .

Ha en plan

Det hjälper dig att hålla dig organiserad och följa dina framsteg. Den kan också vara till hjälp när du söker investeringar eller lån från banker eller andra institutioner

Kom igång

När du har fått ordning på allt är det dags att komma igång! Ta de första stegen och var inte rädd för att göra misstag. Så länge som du lär dig av dem är du på rätt väg.

Planera din ekonomi

Se till att du har tillräckligt med pengar sparade för att täcka kostnaderna för att starta ett företag. Detta inkluderar saker som kostnader för att skapa en webbplats, anställa personal och köpa förnödenheter eller kontorsmaterial.

Välj rätt affärsmodell

Detta är avgörande för om ditt företag ska lyckas. Se till att du väljer en modell som passar ditt företags styrkor och svagheter

Organisera dig

Att starta ett företag kan vara överväldigande, men om du håller dig organiserad kommer det att göra saker och ting mycket enklare. Du kan till exempel ta hjälp av planeringsverktyg eller CRM-system.

Sammanfattning: Affärsmodeller

Det finns många olika affärsmodeller och det är viktigt att hitta den som passar ditt företag och dess produkter eller tjänster. Du måste tänka på vad du vill uppnå med ditt företag, hur mycket pengar du vill tjäna och vem din målgrupp är.