5G – Vad är det och varför är det bra?

5G är nästa generation av tekniken för mobil telekommunikation, som efterträder 4G. Tekniken skapar snabbare datahastigheter och mycket lägre latenstid än tidigare generationer.

Den tekniska utvecklingen skapar ett antal konsekvenser för både företag och konsumenter, men vad innebär allt detta?

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på 5G och utforska några av de sätt på vilka den kan gynna oss alla.

Vad är 5G?

5G är den femte generationen av mobiltelefonnät och erbjuder flera förbättringar jämfört med tidigare nät. Enkelt uttryckt är 5G en uppdaterad version av 4G, vilket i sin tur var en utveckling av 3G, 2G och GSM-nätet.

Bland dessa förbättringar finns högre hastigheter, större bandbredd och lägre ”latens”, det vill säga fördröjning i kommunikationen mellan enheter och servrar.

Egenskaperna gör 5G till en idealisk teknik för bland annat Internet of Things (IoT), som avser det växande antalet enheter som är anslutna till internet.

Historik: 1G, 2G, 3G och 4G

Låt oss med hjälp av CENGN ta en titt på föregångarna till 5G.

1G – en revolutionerande teknik på sin tid

1G lanserades av Nippon Telegraph and Telephone 1979 och introducerades först för invånarna i Tokyo. År 1984 täckte det första generationens nätverk hela Japan, vilket gjorde det till det första landet som hade 1G-tjänst i hela landet.

Även om 1G var en revolutionerande teknik vid den tiden så var det ingenting mot vad vi har idag.

  • Att prata i telefon med någon över ett 1G-nätverk var svårt på grund av den låga ljudkvaliteten.
  • Täckningen var också dålig, med stora mängder brus och bakgrundssprakande.
  • Inget roamingstöd tillhandahölls heller.
  • Säkerhet fanns inte över huvud taget över en 1G-kanal, eftersom det inte fanns någon kryptering. Krasst sett så innebar det här att vem som helst med en radioskanner kunde komma in på ett samtal.
  • Nedladdningshastigheten över 1G var långsam och nådde bara runt 2,4 kbps.

Det var tur att utvecklingen gick framåt, helt enkelt.

2G – plötsligt var ringsignaler möjligt

Efter de monumentala framgångarna med 1G lanserades 2G på det globala systemet för mobil kommunikation (GSM). Lanseringen skedde i Finland under 1991.

2G-tekniken gav några betydande framsteg för mobilsamtal:

  • Krypterade samtal. Nu kunde ingen längre ringa in på ditt pågående samtal oönskat.
  • Förbättrad ljudkvalitet, vilket minskade statiska och knastrande ljud
  • Snabbare nedladdningshastighet (men fortfarande otroligt långsam med dagens standarder, i genomsnitt cirka 0,2 Mbps under dess livstid)

2G-nätverket gjorde det också möjligt att överföra bitar av data från en telefon till en annan, vilket möjliggör åtkomst till mediainnehåll, som till exempel ringsignaler.

En av de största ”kändisarna” under 2G-eran var modellen Nokia 3210.

3G – internet i telefonen

3G, som gjordes tillgänglig för allmänheten i Japan av NTT DoCoMo under 2001, fokuserade på standardisering av leverantörers nätverksprotokoll.

Det här låter kanske inte så kul, men i praktiken innebär det att användare nu kunde komma åt data var som helst, vilket gjorde att internationella roamingtjänster kunde börja.

Jämfört med 2G hade 3G fyra gånger dataöverföringskapaciteten och nådde upp till 2 Mbps i genomsnitt.

Möjligheten att överföra data mellan datorer och mobila enheter gjorde att tjänster inom videoströmning och videchattar uppstod. Här var Skype en av föregångarna, vilken dock på senare år har fått se sig omkörda av Microsoft Teams och Zoom.

Det låter helt banalt när man tänker på det, men det var också nu, precis i början på 2000-talet, som e-post blev en ”standardform” av digital kommunikation.

Något som gjorde 3G revolutionerande, och som till viss del också gör det väl använt än idag runt om bland många mindre utvecklade länder, var möjligheten att surfa på internet. I början var det enkla HTML-sidor, men tiden började även streaming av musik komma till mobilen.

När 3G-eran fortsatte gjordes förbättringar av nätverket, vilket gav än mer ökade hastigheter och stöd för fler format. 3G-nätet utvecklas fortfarande, även om 4G och 5G tar över allt mer.

4G – då smartphones tog över världen

4G introducerades för kommersiellt bruk i Norge i slutet av 2009 och erbjöd de standardtjänster vi känner till idag. Och även om Apple hade tillverkat iPhone redan under 3G-tiden så var det nu, när också Facebook med flera växte sig större, som den riktigt succén började komma.

Med start på minst 12,5 Mbps gav 4G högkvalitativ videoströmning och chatt, snabb mobil webbåtkomst, HD-videor och onlinespel.

Jämfört med ett enkelt SIM-kort, som byter från 2G till 3G, behövde mobila enheter vara specifikt utformade för att stödja 4G. Det här var också en av anledningarna till att företag som Nokia och Ericsson numera började bli allt mer utraderade från mobiltelefonmarknaden.

Blackberry och Apple tog över, tillsammans med Samsung och en rad andra utmanare inom smartphonekategorin.

Men, var det verkligen ”4” G i 4G?

En kul grej som inte många känner till är att när 4G först startade var det faktiskt inte ”riktig” 4G. När ITU-R ställde in minimihastigheterna för 4G (12,5 Mbps) var det inte möjligt vid den tiden.

Som svar på den summa pengar som tekniska tillverkare lade ner för att uppnå detta mål, beslutade ITU-R att LTE (Long Term Evolution) kunde märkas som 4G. Men bara om det gav en betydande förbättring jämfört med 3G.

För egentligen var det ”bara” 3,9 eller 3,95G när 4G lanserades. (Men det är ordnat nu.)

Vad kommer 5G att möjliggöra?

Några av de mest förväntade användningsområdena för 5G är:

  • Virtual Reality: 5G kommer att kunna erbjuda VR-upplevelser med låg latenstid och hög bandbredd som är helt uppslukande
  • Förstärkt verklighet: 5G kommer också att kunna stödja förstärkt verklighet, vilket innebär att digital information läggs ovanpå den verkliga världen
  • Autonoma fordon: Med sin låga latenstid och höga bandbredd kommer 5G att vara en nyckelteknik för självkörande bilar
  • Sakernas internet: Med sin förmåga att hantera stora datamängder och sin låga latenstid är 5G perfekt för att ansluta miljarder enheter som en del av IoT.
  • Smarta städer: I en smart stad är många olika tjänster sammankopplade och hanteras av intelligenta system. Smarta städer kommer att behöva låg latenstid och hög bandbredd för att vara verkligt effektiva.

Vad är skillnaden mellan LTE (fjärde generationen) och 5G?

De tre största skillnaderna mellan LTE och femte generationens trådlösa nätverk är följande:

  • snabbare hastigheter,
  • högre bandbredd och
  • lägre latens.

”Latens” är den tid det tar för en kommunikation att gå från en punkt till en annan.

Lägre latenstid innebär att enheter kan kommunicera med varandra snabbare, vilket är viktigt för tillämpningar som virtuell verklighet (VR) och autonoma fordon (självkörande bilar).

Bandbredd avser den totala mängden data som kan överföras samtidigt.

Högre bandbredd innebär att mer data kan skickas samtidigt, vilket är viktigt för tillämpningar som videoströmning och spel.

Slutligen innebär högre hastigheter att användarna kan ladda ner eller ladda upp information snabbare.

Varför skaffa 5G Internet hemma?

Till att börja med är 5G riktigt snabbt; med en minsta teoretisk hastighet på 20 Gbps (2,5 GBs) per cell, är det över 10 gånger snabbare än 4G och troligen snabbare än många typer av trådbundna hemanslutningar.

Ett modernt 5G-abonnemang kan med andra ord vara snabbare och mer stabilt än en fiberanslutning, särskilt om fiberkabeln har några år på nacken.

En annan aspekt är den extremt låga latensstandarden som 5G-nätverk måste följa. Det här är viktigt av många anledningar, men särskilt i fall där reaktioner på bråkdelar av sekunder är viktiga, till exempel när man spelar snabba dator- eller TV-spel.

5G för dator- och TV-spel

Ett bra exempel på 5G är användningen av datorspel. Den snabba hastigheten och den låga latensen gör att spelarna kan njuta av smidiga spel utan förseningar.

Dessutom kan 5G stödja förstärkt verklighet, även kallad Augmented Reality (AR), vilket kommer att ge en mer realistisk spelupplevelse genom att digitala objekt införlivas i den verkliga världen.

Hur snabbt är 5G?

GenerationÅr introduceratHastighet (snitt)
2G1991N/A
3G20012 Mbps
4G200930 Mbps
5G201960 Mbps–1 Gbps
Källa: highspeedinternet.com

Notera att 5G-nätet fortfarande är under utveckling och hastigheten kommer att öka i takt med att nätet är utbyggt och uppgraderat.

Vad menas med Network Function Virtualization (NVF)?

Network Function Virtualization är förmågan att instansiera nätverksfunktioner i realtid på valfri plats inom operatörens molnplattform. Nätverksfunktioner som tidigare kördes på dedikerad hårdvara, till exempel en brandvägg och kryptering i affärslokaler, kan nu fungera på programvara på en virtuell maskin.

NVF är avgörande för att möjliggöra hastighetseffektivitet och smidighet för att stödja nya affärsapplikationer och är en viktig teknik för en 5G-färdig kärna.

Sammanfattning: Vad 5G innebär

Kort sagt, vad är femte generationens trådlösa teknik eller NGN (Next Generation Network)?

Enkelt uttryckt är 5G ett paraplybegrepp för en familj av tekniker som erbjuder snabbare hastigheter, högre bandbredd och lägre latens än fjärde generationens trådlösa nätverk som LTE.

Tekniken möjliggör utveckling på de flesta områdena i samhället, allt från industri, arbete och sjukvård, till hem, hälsa och underhållning.