Att hitta bästa elavtal för solceller är inte alltid det enklaste, men i den här guiden ska vi på Onlineguiden ge några enkla tips och förslag.
Den här artikeln fokuserar på att välja bästa elavtal för solcellsanläggning. Känner du att något är ”för basic” kan du scrolla vidare till fördjupningen.
Elavtal för solceller måste man teckna själv
Faktum är att det är ganska enkelt att köpa en solcellsanläggning. Där köper man en helhetslösning och behöver inte göra mycket mer än att skriva på offerten.
När det gäller att välja rätt elbolag för att få bästa elavtal när man väl skaffat solceller är man ofta lämnad ensam och ska fixa allt själv. Det är inte alltid det enklaste.
Goda marginaler för elhandelsbolagen i elavtal för solceller
De kallas elhandelsbolag, företagen som köper och säljer el. Deras mål är att köpa in elen så billigt som möjligt från producenterna och sen sälja den så dyrt som möjligt till konsumenterna.
Elhandelsbolagen skär emellan bra med pengar och en kund är värd flera tusenlappar om året för dessa företag. Positivt i sammanhanget är att det finns väldigt många elhandelsbolag i Sverige.
Elhandelsbolag och nätägare
Man ska inte blanda ihop elhandelsbolag med företagen som äger elnäten i Sverige. Nätägarna är färre, och större, och de tar också betalt. Mycket betalt. Dessa avgifter kan man emellertid inte göra något åt.
Nätavgifterna bestäms av nätägaren, oftast Vattenfall, men det kan också vara andra företag, och det är bara att betala.
När det gäller elhandel är marknaden dock fri och det är positivt, särskilt när man skaffat solceller.
Belysning som sparar pengar kanske? Läs vår guide om solcellslampor.
Byt elhandelsbolag ofta och begär något extra
Det finns egentligen två grundläggande faktorer när det gäller att skaffa sig ett så bra elavtal som möjligt.
1. Byt elhandelsbolag ofta
Det finns några branscher som är överetablerade i Sverige och där det är huggsexa om kunderna. Elhandelsbranschen är utan tvekan en sådan. Vem som helst kan skaffa ett elhandelsbolag. Man behöver inte ha någon egen produktion.
Marginalerna har historiskt varit mycket höga och därför är det många som provar lyckan och många som är beredda att göra mycket för att få nya kunder.
Därför, elhandelsbolagen ger alltid en extra bra deal första året för sina kunder. Sen hoppas de att kunderna ska missa att villkoren försämras avsevärt efter det första året och därmed bara låta ett mycket dåligt elhandelsavtal rulla på.
Byt elhandelsbolag en gång om året. Spela ut dem mot varandra. Det gäller att vara sniken.
2. Se till att du får något extra
När det gäller elavtal för solceller är det mycket viktigt att se till så man får något extra för den el man inte använder själv utan då säljer till sitt elhandelsbolag.
Detta handlar också om att elhandelsbolagen kryddar sina elavtal första året för sina kunder med solcellsanläggningar.
Hur mycket man får betalt, och betalar, för el bestäms egentligen av något som heter spotpris. Det är samma oavsett om man köper eller säljer, även om vissa elhandelsbolag försöker tumma på det och ger mindre betalt för köpt el än de tar för såld el.
Detta är något man förhandlar själv när man spelar ut elhandelsbolagen mot varandra men mellan 20 öre och 50 öre per såld kilowattimme är något man absolut ska sikta på.
Man kan välja elhandelsbolag från hela Sverige
En fullt förståelig missuppfattning som är vanlig är att man måste välja ett elbolag som håller till i närheten av där man bor. Detta beror på missuppfattningen om att elnätsägare och elhandelsbolag är samma sak.
Inte blir det mindre missuppfattningar av att många företag är både nätägare och elhandelsbolag.
Nätägare kan man alltså inte välja. Men vilket elhandelsbolag man väljer har ingenting att göra med var man bor.
Om man bor i Stockholm kan man välja Skellefteå Kraft, Telge Energi eller Fortum. Det spelar ingen roll. Man ska därför se till att kolla av marknaden för hela Sverige.
Jämför för bästa elavtal för solceller
Det viktiga är att hitta elhandelsbolag som har en miljöprofil då det är dessa som gärna köper in extra el från solen för att på så vis kunna använda det i sin marknadsföring.
Ovan nämnda elbolag är faktiskt just sådana som har en miljöprofil och de betalar alla extra för den solel de köper från sina kunder.
Vi på Onlineguiden rekommenderar att man går in på deras hemsidor via länkarna nedan och helt enkelt mailar dem med en förfrågan om att få ett så bra avtalsförslag som möjligt.
Kontakta elhandelsbolag via videosamtal? Läs går guide om hur man använder Zoom eller Teams.
Fast pris eller rörligt elavtal?
Ett rörligt elavtal med kort bindningstid är alltid det bästa jämfört med fast pris.
Det är många människor som förlorat mycket pengar de senaste åren på att ha låst sina elpriser. Spotpriset har det senaste året rasat och ligger just nu nära noll. Ett öre har en kilowattimme kostat vissa nätter under 2020.
Detta gäller alltså de som har rörligt elpris. De som låste sina elpriser för ett, två, eller kanske till och med tre år sen och förlorat många tusenlappar de senaste åren.
Det kan vara lockande att låsa sitt elpris just nu, men man ska vara medveten om att man då inte precis får låsa det på ett öre per kwh. Priset stiger då avsevärt och historiskt sett har det aldrig varit lönsamt att låsa sina elpriser annat än i undantagsfall.
Se upp med fasta avgifter
Många elhandelsbolag har en fast avgift på någon femtiolapp eller till och med hundralapp som de försöker få sina kunder att betala.
Detta är något man som kund inte ska acceptera. Det finns inga fasta avgifter inom elhandel utan om det finns med en fast avgift i ett avtal, fråga elhandelsbolaget vad det egentligen är, och be om att få den borttagen.
Detta är en avgift som kunder som inte orkar engagera sig i sina elavtal får betala bara för att de inte är tillräckligt jobbiga mot sitt elhandelsbolag.
Om den fasta avgiften är just fast och inte går att plocka bort, undersök med andra elhandelsbolag.
Skattereduktionen har inget med ditt elavtal att göra
Om man skaffat solceller på taket eller marken och därmed har en solcellsanläggning fick man en statlig skattereduktion på 60 öre per överproducerad kwh under 2020. Det vill säga, 60 öre extra betalt för varje kilowattimme som man producerar men själv inte använder.
Denna skattereduktion finns för att skynda på omställningen och göra det mer lönsamt att investera i solenergi.
Viktigt att veta dock. Denna 60-öring har ingenting att göra med det elavtal man sluter med ett elhandelsbolag.
Tusenlapparna som man producerar via denna skattereduktion får man på sin deklaration en gång om året.
Vill du veta mer om solceller? Läs allt om solceller hos Solcellen.nu.
Sälja eller använda själv – Vad är smartast?
Man kan räkna på lönsamheten i en solcellsanläggning i all oändlighet nästan. Och vad som är smartast ändras till viss del av hur spotpriset på el utvecklas.
Övergripande dock, man ska använda så mycket av elen man producerar med sina solceller som möjligt.
Det kan verka lönsamt att överproducera och på så vis få 60-öringen samtidigt som man istället köper elen via spotpris för bara några ören. Man ska då emellertid veta att det inte bara är spotpriset man betalar när man köper el utan nätägaren tar också betalt.
Nätägarens avgifter är alltid mycket högre än spotpriset.
Alltså, man ska inte ha dåligt samvete om man väljer att bränna på lite extra med AC:n eller höja temperaturen i poolen några grader på sommaren när solen skiner och man producerar som mest. I alla fall inte om man tänker ekonomi. Ekonomiskt är det en mycket godtagbar guldkant på tillvaron.
Miljön föredrar försäljning
Om man har solceller till största del för att hjälpa miljön är det förstås en annan femma. Då ska man helst inte använda någon el allt utan skicka ut allt på nätet, något som i så fall utmynnar i att man inte erhåller skattereduktionen på 60-öre då denna bara tillfaller de mikroproducenter som använder mer el än de tillverkar.
Kort sagt, ser man att man har produktion på taket ska man använda elen om man har användning för den. Det är alltid bäst i längden.
Gå direkt till Compricer för att jämföra elavtal, försäkring och lån >>
Gå direkt till Elskling för att jämföra och byta elavtal >>
Vanliga frågor om elavtal
De kallas elhandelsbolag, företagen som köper och säljer el. Deras mål är att köpa in elen så billigt som möjligt från producenterna och sen sälja den så dyrt som möjligt till konsumenterna.
Det finns egentligen två huvudfaktorer när det gäller att skaffa sig ett så bra elavtal som möjligt:
1. Byt elhandelsbolag ofta
2. Se till att få en egen deal
Nummer två går ut på att kontakta elbolaget via deras support eller förhandla när deras säljare ringer. Det finns ofta marginaler att ta av.
Ett rörligt elavtal med kort bindningstid är alltid det bästa jämfört med fast pris. Läs mer här i vår guide till elavtal för solceller.