Begravningsbyrå – Stor och enkel guide [Frågor & Svar]

Anlita en begravningsbyrå är ingen rolig uppgift, men den måste ibland göras. I den här guiden får du reda på det mesta värt att veta om just begravningsbyråer; hur saker och ting går till och hur du väljer rätt.

Att vara med om att någon som står en nära går bort är bland det värsta som man kan drabbas av. Det är lätt att känna sig kraftlös.

Om du var den som stod personen närmast måste du tyvärr ta hand om begravningen. Detta kan du välja att göra på egen hand eller med hjälp av en begravningsbyrå.

Begravningsbyrån kan kort och gott hjälpa dig med alla praktiska saker och problem som uppstår kring en begravning.

I den här guiden hittar du information om:

  • Vad en begravningsbyrå kan hjälpa till med
  • Hur du ska tänka när du väljer begravningsbyrå
  • När du ska kontakta en begravningsbyrå
  • Vad det kostar att anlita en begravningsbyrå
  • Hur det går till om man vill livesända en begravning
  • Hur man startar en begravningsbyrå
https://www.youtube.com/watch?v=GrYuXNY_tSQ

Börja med den avlidnes Sista vilja

Hur jobbigt det blir att anordna begravningen beror delvis på om den avlidna hade några önskemål kring begravningsceremonin eller inte.

Om han eller hon hade skrivit ner sina önskemål i en så kallad ”Sista vilja” är det bara att följa instruktionerna som står däri kring musikval, tema, tal och så vidare.

Om den avlidne inte angett något i sin Sista vilja, som även kan kallas Livsarkivet eller Vita arkivet, så kan det vara av ännu större nytta att ta hjälp av en begravningsbyrå.

Mot slutet kommer vi även gå igenom hur man startar en begravningsbyrå och vilka personliga egenskaper som är bra för en begravningsentreprenör.

Vad gör en begravningsbyrå?

Enkelt uttryckt hjälper begravningsbyråer till med att ordna begravningar. Det här innefattar många olika tjänster som dels har att göra med själva begravningen i sig, men också med juridiska frågor kring dödsboet.

Du kan anlita en begravningsbyrå för att ta hand om särskilda aspekter av begravningen, eller för att ta hand om i princip allt.

En begravningsbyrå kan till exempel hjälpa till med:

  • Praktiska frågor kring begravningsceremonin
  • Juridik
  • Tömma dödsbon

Vilka uppgifter du ska anlita byrån för beror på vilka önskemål den avlidne hade. Även budget för begravningen kan spela in då en begravningsbyrå kostar pengar.

Om personen som avlidit inte hade några särskilda önskemål så beror det på hur ni anhöriga vill att begravningen ska vara.

Praktiska frågor kring begravningsceremonin

En begravningsbyrå kan hjälpa dig med alla praktiska frågor kring begravningsceremonin. De kan ge råd och hjälp med att hitta passande musikval och hitta en lämplig begravningsförrättare.

Begravningsförrättare är den person som leder en begravningsceremoni. Den här personen kallas även officiant. Vid en kyrklig begravning kan det till exempel vara en präst.

En begravningsbyrå kan hjälpa till med att boka en lokal, ge förslag på passande tilltugg till begravningsfikat och så vidare.

Juridik (bouppteckning mm)

Att drabbas av att någon närstående går bort är jobbigt nog, men till råga på allt kan ett dödsfall dessutom innebära att du plötsligt tvingas ta tag i en hel del juridiska frågor.

Ett exempel på en vanlig juridiska fråga är att göra en bouppteckning. En bouppteckning betyder att man bokför tillgångar och skulder hos den avlidne, samt uppger dödsbodelägare, arvingar och liknande.

Det går att göra en bouppteckning på egen hand, men det är att föredra att anlita en expert – dels för att det ska bli helt rätt, men också för att slippa strul och diskussioner mellan släktingar till den avlidne.

En duktig begravningsbyrå kan hjälpa till med alla juridiska problem och uppgifter som kan tänkas uppkomma.

Tömma dödsbo

Om den avlidna personen bodde ensam behöver dennes bostad tömmas på ägodelar. Även här kan en begravningsbyrå hjälpa till.

Ibland har byrån själv en flyttservice som tömmer bostaden och tar hand om bohaget på ett lämpligt sätt (till exempel om dödsbot ska säljas eller skänkas bort).

Om begravningsbyrån inte har en egen service för att ta hand om fysiska prylar så har de i princip alltid några rekommenderade företag på den lokala orten som man kan anlita via byrån.

Måste man anlita en begravningsbyrå eller kan man göra jobbet själv?

En vanlig fundering som många har är om man måste ha en begravningsbyrå, eller om man kan göra arbetet på egen hand.

Det korta svaret är att du inte behöver anlita en begravningsbyrå om du inte vill.

Beroende på vad den döda personen hade för önskemål kan det dock vara en hel del att stå i för att planera en begravning på egen hand.

Även om du kan arrangera själva begravningsceremonin själv, med hjälp av något trossamfund eller kontakter på den lokala kommunen, så blir det betydligt enklare om du tar hjälp av en begravningsbyrå.

Hur väljer du begravningsbyrå?

Det finns många olika saker du bör tänka på när du väljer begravningsbyrå. Hur du väljer beror på vad som är viktigast för dig och vilken budget ni har för begravningen.

Du kanske tycker att det viktigaste är att du har en kontaktperson på begravningsbyrån som du tycker om?

Kanske vill du ha en begravningsbyrå som är så billig som möjligt?

Eller vill ni ha en livesänd begravning som streamas online till släkt och vänner på andra orter eller rent av utomlands?

Oavsett vad ni har för önskemål för begravningen rekommenderas du att välja begravningsbyrå inom en vecka efter dödsfallet. Detta för att kunna hinna med allt som behöver planeras inför själva begravningsceremonin.

Var inte rädd för att ställa frågor

Något som låter självklart, men som är lätt att glömma bort i stunden, är att ställa frågor till begravningsbyrån.

Fråga när du inte vet – både innan du anlitat en begravningsbyrå och efter. Personalen är van vid att hantera människor som sörjer och därmed också att svara på frågor om allt möjligt.

Här följer några tips för att hitta rätt begravningsbyrå:

1. Leta upp olika alternativ

Detta gör du enklast genom att söka på ”begravningsbyrå” på Google. Titta runt i sökresultaten och notera vilka begravningsbyråer du tycker verkar bäst och som finns på din ort.

Google-annonser anpassas ofta efter var du bor och länkar direkt till begravningsbyråns hemsida.

Välj ut några olika byråer som du tycker verkar bra.

2. Be om att få en offert

I nästa steg kan du kontakta var och en av byråerna via telefon eller e-post för att få en känsla för vilken du tycker verkar bäst.

Du har alltid rätt att begära en offert, det vill säga ett kostnadsförslag som visar priser på tjänsterna byrån erbjuder.

Offerten ska du få utan kostnad och utan att du förbinder dig till något. Du bör kunna få en bra offert ”bara” genom kontakt via e-post eller telefon, det vill säga utan att göra ett besök (om du inte vill).

3. Jämför och välj den du gillar bäst

Bestäm dig för den begravningsbyrå du tycker verkar bäst. Det kan vara svårt att välja eftersom många är väldigt lika varandra, men försök då att inte göra valet för komplicerat.

För det allra mesta kommer begravningen bli väldigt fin och gå korrekt till oavsett vilken begravningsbyrå ni väljer.

Hur vet jag om en begravningsbyrå är bra?

Om du själv aldrig varit i kontakt med en begravningsbyrå kan det vara svårt att veta på förhand om de du har kontakt med är bra eller dåliga.

Det är ju sällan så att begravningsbyrån själva skriver ut kritik de fått på sin egen hemsida… I det läget får du helt enkelt göra efterforskningar så gott det går.

Prata med vänner och bekanta

Kanske har någon av dina vänner eller släktingar erfarenhet av en begravningsbyrå som de tyckte gjorde ett bra jobb?

Om en begravningsbyrå får gott omdöme från en av dina vänner så är det förmodligen den byrån du ska vända dig till.

Valet behöver inte vara svårare än så.

Gör efterforskningar på Internet

När du besökt begravningsbyråns hemsida och skapat dig en första bild av hur de verkar vara kan du börja googla på dem.

Sök på begravningsbyråns namn hos Google eller Bing för att se om någon av deras tidigare kunder lämnat omdömen någonstans.

Kanske finns det någon som bloggat eller gjort ett Facebook-inlägg om byrån som du kan läsa och få information från?

Att kika på begravningsbyråns sociala medier kan vara ett bra sätt för att skapa sig en uppfattning om hur de är.

Anlita en begravningsbyrå

När ska man kontakta en begravningsbyrå? Det korta svaret är så fort som möjligt efter dödsfallet. Hör av dig samma dag, en-två dagar efter eller senast inom en vecka efter dödsfallet.

Enligt svensk lagstiftning ska gravsättning eller kremering av den döde ske senast en månad efter dödsfallet.

Det bästa är att kontakta begravningsbyrån så fort som möjligt, gärna redan på dödsdagen. Det är dock ingen fara om du hör av dig efter någon dag eller två.

Du bör ha bestämt dig för vilken begravningsbyrå du vill anlita senast en vecka efter dödsfallet. Då kan alla inblandade få rimlig tid att planera begravningen, boka plats för ceremonin och så vidare.

Att tänka på innan du tar kontakt en begravningsbyrå

  • Fundera på vad du behöver hjälp med. Klura lite på till exempel ceremonin, juridiska frågor, dödsbo och/eller den avlidnes egna önskemål. Det gör att byrån kan ge bra råd när ni har kontakt.
  • Anteckna det viktigaste. Skriv ner allt du vill ha hjälp med på ett papper, i mobiltelefonen eller liknande och ha listan till hands när du tar kontakt. Gör egna noteringar under samtalet.
  • Ha koll på ungefärlig budget. Det är bra om du vet hur mycket kistan eller urnan får kosta, om det ska arrangeras en minnesstund efter begravningsceremonin och vilka delar av arrangemanget som begravningsbyrån ska ta hand om.

Tänk på att vara ekonomisk, men att inte ”snåla” i onödan. Begravningar skapar viktiga minnen för många anhöriga och gäster.

Vad kostar det att anlita en begravningsbyrå?

I Sverige kostar en begravning mellan omkring 19 000 till 25 000 kronor. I det priset ingår de vanliga kostnaderna, som till exempel:

  • Dödsannons
  • Transporter
  • Kista
  • Ceremoni
  • Lokalhyra för minneslunden
  • Förtäring, och så vidare.

Kostnaden för gravplatsen täcks av kyrkoavgiften om den döda var medlem i Svenska Kyrkan. Om personen inte var med i kyrkan så betalas en begravningsavgift. 

Begravnings- eller kyrkoavgiften täcker sådant som gravplats, förvaring av kroppen innan begravningen eller kremering, samt grundläggande skötsel av gravplatsen.

Hur lite kan en begravning kosta?

Den ”billigaste” begravningen är utan ceremoni med en enkel kista eller urna. Här kan det röra sig om ca 5 000-6 000 kronor och uppåt, beroende på upplägg och var i landet man bor.

Här hittar du en sida för Begravningsbyrå Lidingö.

Vad kan prisskillnaderna bero på?

Prisskillnaderna beror i första hand på hur många av begravningsbyråns tjänster du väljer att nyttja och hur påkostad begravningen ska vara.

Sedan tar förstås olika begravningsbyråer olika mycket betalt, så det kan löna sig att du jämför flera aktörer för att hitta den som har bra tjänster kombinerat med bäst priser.

En begravningsbyrå ska alltid kunna ge dig ett kostnadsförslag gratis (den så kallade ”offerten”).

När betalar man?

Begravningen betalas i regel av dödsboet, det vill säga av de tillgångar/pengar som den avlidne lämnar efter sig.

Betalningen sker när man kunnat avgöra att kostnaderna för begravningen täcks av tillgångarna i dödsboet.

Om dödsboet inte har några pengar är det kommunen som betalar begravningen enligt fastställda riktlinjer. Du måste i sådana fall göra en ansökan om bidrag till begravningen från den kommun som du bor i.

Vad som ska betalas vid en begravning:

  • Kista eller urna
  • Svepning (kläderna den avlidna ska bära)
  • Transport till gravplats
  • Dödsannons
  • Blommor
  • Förtäring till minnesstunden
  • Gravsten
  • Bouppteckning

Livesänd begravning online

På grund av coronapandemin som började märkas av under inledningen av 2020 har myndigheterna varit tvungna att införa regler som begränsat hur många personer som samlas på en och samma plats. Det gäller också för begravningar.

För att arrangera en bra begravning för så många anhöriga som möjligt har begravningsbyråer, kyrkor och andra trossamfund börjat erbjuda möjligheten att livesända begravningar online.

Hur fungerar livesända begravningar?

  1. Begravningsbyrån tar fram en länk där begravningen visas (så kallad livestream).
  2. I god tid innan begravningen äger rum skickas länken ut till de som ska närvara på den.
  3. När det är dags för begravningsceremonin är det bara för de som är inbjudna att gå in på länken och titta på begravningen.

Det är vanligt att några anhöriga närvarar vide den fysiska begravningen och att andra gäster ansluter online.

Är det svårt att livestreama en begravning?

En begravningsbyrå kan hjälpa till med att livesända en begravning, men om du vill ordna begravningen utan hjälp av en begravningsbyrå så är det inte så svårt.

Praktiskt sett så räcker det med att du har tillgång till en webbkamera, och därefter kan du streama begravningen via till exempel Zoom, i en speciellt skapad grupp på Facebook eller liknande.

Livesända begravning på grund av corona

Begravningsbyrån Lavendla gjorde i maj 2020 en undersökning som visade att hela 4 av 10 kan tänka sig att livesända en begravning.

Undersökningen visade också att majoriteten helst anordnar en liten och intim begravning under den rådande situation, det vill säga under coronapandemin.

Endast 1 av 5 skulle avvakta och arrangerar en större begravning när krisen är över, enligt undersökningen, som gjordes av Ipsos Norm på uppdrag av Lavendla.

Hela 38 procent kunde tänka sig att livesända en begravning så att närstående som tillhör en riskgrupp eller har symptom kunde följa ceremonin online.

Det visade sig att de som är mest positiva till livesändning av begravningsceremonin är de mellan 51 och 65 år. Hela 46 procent i åldersgruppen uppgav nämligen detta.

Motsvarande siffra bland de i åldern 18 till 30 år var endast 30 procent.

– Undersökningsresultatet pekar på att tjänsten fyller ett behov hos många av oss. Jag tror att detta främst beror på vikten av ett fint och minnesvärt avslut av nära och kära, oavsett om det sker fysiskt eller digitalt, säger Dennis Rydgren, marknadschef på Lavendla i en presskommentar.

Undersökningen visade också att majoriteten skulle välja att hålla en liten och intim begravning i rådande situation. Hela 3 av 4 uppgav det. Även i denna fråga var de mellan 51 och 65 år mest positiva, 86 procent svarar detta.

I den yngre åldersgruppen, 18 till 30 år, var motsvarande siffra 64 procent.

Begravningsbyrå som jobb

Vi på Onlineguiden har fått en del frågor om hur man startar en begravningsbyrå. Därför har vi adderat det här avsnittet till den allmänna guiden.

Det finns olika sätt att starta en begravningsbyrå. Många som startar byrå har en bakgrund inom sjukvården, samt att de läst någon av Sveriges yrkeshögskoleutbildningar för just begravningsentreprenörer.

Utbildningarna till begravningsentreprenör innehåller för det mesta stora delar praktik, det vill säga att man gästarbetar på en ”riktig” begravningsbyrå.

För att starta en begravningsbyrå är det bra att ha tillgång till mellan 100 000-200 000 kronor i startkapital. Startkapitalet förenklar en bra leverans till de första kunderna, innan intäkterna börjar komma in mer löpande.

Vilka personliga egenskaper ska du ha som begravningsentreprenör?

Alla människor är olika och det finns förstås mer än ett sätt att vara en bra begravningsentreprenör.

Det bra om du har förmåga att hantera människor som sörjer, att du är social och empatisk och är bra på att lyssna.

Du behöver vara ordentligt påläst om de förordningar och lagar som gäller kring begravningar och dödsfall. Du behöver också ha bra planeringsförmåga och vara organiserad.

Som begravningsentreprenör måste du många gånger hålla flera bollar i luften samtidigt; du ska boka lokal för begravningsceremonier, sätta in dödsannonser i tidningen, beställa mat för minnesstunder och ordna blomsterarrangemang.

Ofta arbetar en begravningsbyrå med flera olika begravningar parallellt. Så planering, ordning och reda är ett måste.

Få begravningsbyrån auktoriserad av Svenska Begravningsbyråers Förbund

Det sista rekommenderade steget för att starta en begravningsbyrå är att få den auktoriserad av Svenska Begravningsbyråers Förbund (SBF).

Alla begravningsbyråer är inte auktoriserade, men det är en klar fördel att vara det – inte minst för att det är mer förtroendeingivande för potentiella kunder.

Auktoriseringen sker i samarbete mellan SBF och Konsumentverket.

För att din begravningsbyrå ska bli auktoriserad krävs att minst en av de anställda ska ha klarat ett utbildningsprogram bestående av fyra delkurser hos SBF.

Vad är skillnaden mellan en begravningsbyrå som är auktoriserad och en som inte är det?

Enkelt uttryckt har en auktoriserad byrå fler regler att förhålla sig till. Det gäller till exempel etiska riktlinjer, tystnadsplikt med mera.

Som företagare är det en konkurrensfördel att vara auktoriserad. Som kund är auktoriseringen en kvalitetsstämpel.

Vad tjänar man på en begravningsbyrå?

Genomsnittslönen för någon som jobbar på en begravningsbyrå ligger på runt 31 000 kronor i månadslön.

Lönen för en anställd på begravningsbyrå kan vara väldigt olika, vissa begravningsentreprenörer tjänar väldigt bra, andra tjänar mindre.

Det är också värt att notera att kvinnor och män som är begravningsentreprenörer har olika genomsnittslöner (vilket tyvärr är ett faktum i många branscher).

Bland begravningsentreprenörer tjänar män i genomsnitt runt 2 000 kronor mer per månad än vad kvinnor gör.

Hur många begravningsbyråer finns det i Sverige?

Det finns nästan 1300 registrerade begravningsbyråer i Sverige. Av dem är runt 500 privatägda.

De flesta av landets begravningsbyråer är ganska små, men det finns ett antal rikstäckande aktörer som till exempel Lavendla eller Fonus.

I runda slängar räknar man med att alla begravningsbyråer i Sverige sammanlagt omsätter runt 2 miljarder kronor per år.

Sammanfattning: Begravningsbyrå

ℹ️ Vad gör en begravningsbyrå?

En begravningsbyrå kan hjälpa till med till exempel:
• Praktiska frågor kring begravningsceremonin
• Juridiska frågor (t ex bouppteckning)
• Tömma dödsbon

Vilka uppgifter du ska anlita byrån för beror på vilka önskemål den avlidne hade i sin så kallade ”Sista vilja” (ej samma sak som testamente). Läs mer här i vår guide till begravningsbyrå.

ℹ️ Måste jag anlita en begravningsbyrå?

Nej, det finns ingenting som säger att man måste anlita en begravningsbyrå. Det kan dock underlätta både praktiskt och juridiskt att ha en byrå som hjälper till med hela eller delar av begravningen, bouppteckningen och dödsboet.

ℹ️ Hur mycket kostar en begravning?

Priset för en begravning varierar beroende på upplägg, innehåll och var i landet man bor. Kostnaden kan i snitt sägas vara ungefär 19 000 – 25 000 kronor, men även vara så låg som 5 000 – 6 000 kr. Begravningen betalas i regel av dödsboet. Läs mer här i vår guide till begravningsbyråer.