Solenergi är en stor trend i Sverige – nu installeras solceller som aldrig förr

Solenergi för hem och villa

Solenergi är verkligen på tapeten. Förra året installerades 43 procent fler solcellsanläggningar än året innan i Sverige. Trenden ser likadan ut för Linde energi, som slog rekord i antalet sålda anläggningar år 2019.

Den positiva utvecklingen för att installera solceller ser ut att fortsätta även i år.

– Intresset för solenergi ökar för varje dag som går och många är intresserade av möjligheten att producera sin egen el, säger Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi.

För att finansiera tomtens solpaneler väljer många att ta ett enkelt lån eller ansöka om solcellsbidrag. Statens bidrag kan vara en betydande faktor till det stora intresset för energiformen.

Solpaneler för villatak är på stark frammarsch

Linde energi sålde 2019 totalt tio solcellsanläggningar med en installerad effekt om drygt 155 kilowatt (kW). Hittills i år har bolaget levererat och installerat fyra anläggningar med en effekt om cirka 37 kilowatt (kW).

– De flesta solcellsanläggningar som installeras idag är under 20 kilowatt, med andra ord mindre anläggningar som exempelvis på villatak, säger Richard Järlstam.

Han fortsätter:

– Det här är ett tydligt trendbrott, då det är första gången någonsin som de mindre anläggningarna står för den största delen av kakan.

Ökad utvinning av el från solenergi i Sverige

Statistik från Energimyndigheten visar att antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige ökade med 19 000 under 2019, totalt finns nu 44 000 nätanslutna anläggningar i landet.

Även den installerade effekten ökade kraftigt, med hela 70 procent, och uppgick till 698 megawatt (MW).

– När vi nu går mot ljusare tider med ökat antal soltimmar kommer allt fler hushåll och fastigheter att kunna producera och använda sin egen el. För de som inte kan eller vill skaffa en egen solcellsanläggning kommer vi att erbjuda möjligheten att hyra solpaneler i vår nya solpark, Solhagen i Torphyttan. Men det återkommer vi till lite senare i vår, avslutar Richard Järlstam.

Vill du läsa mer om solceller och solenergi för hemmet? Ta en titt på vår guide om solcellslampor.