Det här gäller nu för ansökan om karensavdrag via e-tjänsten

Försäkringskassan sköter bland annat karensavdrag

Från och med i tisdags trädde det av regeringen beslutade tillfälliga stoppet av karensavdrag i kraft. Vi på Onlineguiden tar en titt på vad som gäller.

Det tillfälliga stoppet av avdrag innebär att den som har fått karensavdrag på sin lön från den 11 mars och framåt från 7 april kan ansöka om ersättning på Försäkringskassans hemsida.

– Vi har fått många frågor och ansökningar under de senaste veckorna så det känns mycket bra att detta nu träder i kraft så att människor på ett enkelt sätt kan ansöka om ersättning, säger Ulrika Havossar, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

E-tjänsten för ersättning av karensavdrag gäller för anställda och egenföretagare. Den som är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön ansöker om sjukpenning direkt från dag ett utan avdrag.

Arbetsgivare bör för övrigt notera att om anställda är permitterade får de inte tvingas arbeta fulltid. Arbetsbelastningen ska dras ned, vilket även innefattar videomöten via Zoom och liknande onlinetjänster.

Följande gäller nu för karensavdrag:

    • Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt. Den enskilde ansöker sedan om ersättning för karensavdrag online. Ansökan görs på “Mina sidor” på www.forsakringskassan.se
    • Om du är anställd ersätts du med ett schablonbelopp på 700 kronor före skatt. Om du är egenföretagare ersätts du med ett schablonbelopp på 804 kronor per dag före skatt. Ersättningen betalas ut inom 5 arbetsdagar.
    • Den som inte har rätt till sjuklön, till exempel arbetslösa och föräldralediga, ska ansöka om sjukpenning direkt och till dessa betalar Försäkringskassan ut ersättning utan avdrag.

Lästips: Vad täcker en drulleförsäkring?